Ismét elsúllyedt

Nem sikerült felszínre emelni a szerencsétlenül járt AirAsia-gép törzsét

A 30 méter hosszú roncs már majdnem elérte a felszínt, de akkor az emeléshez használt ballonok leeresztettek és a törzs újra a tengerfenékre süllyedt.

2015.01.24 16:00MTI

Nem sikerült kiemelniük a tengerből az AirAsia légitársaság decemberben szerencsétlenül járt repülőgépének törzsét a kutató-mentő alakulatoknak szombaton.

A 30 méter hosszú roncs már majdnem elérte a felszínt, de akkor az emeléshez használt ballonok leeresztettek és a törzs újra a tengerfenékre süllyedt - mondta el a kutatás irányítója, Suryadi Bambang Supriyadi. "További ballonokra van szükségünk" - mondta.

Az AirAsia 8501-es számú járata december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe 162 emberrel a fedélzetén. Az első holttesteket és a farokrészt néhány nappal később találták meg. Január közepén előkerült a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete doboz is, majd nem sokkal később ráleltek a géptörzsre.

A törzset az erős áramlatokkal és rossz látási viszonyokkal küzdő búvárok először pénteken tudták megközelíteni. Pénteken újabb hat áldozat földi maradványait hozták a felszínre. Ezzel összesen 69 tetemet emeltek ki a vízből. A feltételezések szerint sok holttest még mindig a törzsben van.

Továbbra sem tudják pontosan a repülőgép pilótafülkéjének helyzetét, az a feltételezések szerint a törzstől mintegy ötszáz méterre, 30 méteres mélységben hever.

A fekete dobozok adatainak elemzése még tart. Az eddigi ismeretek alapján a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.