Lázadók vették át az ellenőrzést

"Megbénult" Amerika terrorizmusellenes hadjárata

Az Egyesült Államok leállította az al-Kaida ellen irányuló terrorellenes műveletei egy részét Jemenben azt követően, hogy az Irán által támogatott húszi lázadók átvették az ország ellenőrzését.

2015.01.24 15:21MTI

Az Egyesült Államok támogatta jemeni kormány csütörtöki összeomlása "megbénította" Amerika terrorizmusellenes hadjáratát - mondta el pénteken két amerikai biztonsági tisztségviselő, rámutatva, hogy mindez súlyosan visszaveti a harcot az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) ellen, amely a szélsőséges hálózat egyik legveszélyesebb szárnya.

Amerikai illetékesek szerint egyebek közt le kellett állítaniuk - legalábbis egy időre - a dróncsapásokat. Mindez újabb kudarcot jelent Barack Obama közel-keleti politikája számára, és megkérdőjelezi azt a terrorizmus elleni stratégiát, amely a pilóta nélküli harci gépekkel folytatott hadviselésre és gyakran ingatag külföldi partnerekre támaszkodott annak érdekében, hogy el lehessen kerülni amerikai szárazföldi erők bevetését az Egyesült Államok partjaitól távoli hadszíntereken.

A jemeni fővárosban szombaton ismét tüntetők ezrei vonultak az utcákra, hogy szembeszálljanak a hatalomváltást kierőszakoló síita húszi lázadók Anszar Allah mozgalmának híveivel. Az al-Arabíja televízió beszámolója szerint a húszik helyenként összecsaptak a tüntetőkkel.

"Le a húszik rezsimével" - skandálták a tüntetők, akiket a több jemeni tartomány által nemrég létrehozott "Elutasítás Mozgalma" mozgósított.
A szombati megmozdulás volt az eddigi legnagyobb tüntetés azóta, hogy a húszi lázadók tavaly szeptemberben átvették a főváros, Szanaa ellenőrzését.

Előző nap Jemen-szerte számos csoport vonult az utcákra, hogy a síita felkelők mellett, illetve ellen tüntessen, miközben az elnök és a kormány lemondása után belpolitikai tanácstalanság uralkodik az országban.

A húszi fegyveresek a héten elfoglalták az elnöki palotát, körülvették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő rezidenciáját és fogságba ejtették az elnök kabinetfőnökét. Az elnök és a kormány csütörtökön a húszik nyomására hivatkozva lemondott, amit a felkelők üdvözöltek. Az elnök leváltását elvileg jóvá kell hagynia a parlamentnek, amelyet ezért vasárnapra rendkívüli ülésre hívtak össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.