Tavaly

A legtöbben hozzánk és a csehekhez vándoroltak ki Kárpátaljáról

2014-ben Kárpátalján 953 külföldi állampolgár szerepelt a migrációs főosztály nyilvántartásában, és a rendvédelmi szervek, valamint a határőrség 128 illegális migránst fülelt le a megye területén.

2015.01.23 11:44MTI

Kárpátaljáról 2014-ben közel ezer lakos vándorolt ki, a legtöbben új hazájukul - a korábbi évekhez hasonlóan - Magyarországot és Csehországot választották - közölte az ukrán állami migrációs szolgálat Kárpátalja megyei főosztályának sajtószolgálata.

A szolgálat honlapján olvasható beszámoló szerint a hivatal a napokban Ungváron kibővített ülésen összegezte múlt évi tevékenységének eredményeit. A tanácskozáson Ihor Mihajlisin főosztályvezető elmondta, hogy tavaly 82 ezer útlevelet adtak ki kárpátaljai lakosoknak az egy évvel korábbi 55,5 ezerrel szemben. Közlése szerint gyerekútlevelet 2014-ben 12 ezer kiskorú, személyi igazolványt pedig 27 ezer nagykorúvá vált személy kapott az ukrajnai megyében.

A migrációs hivatal arról is tájékoztatott, hogy tavaly Kárpátalján 294-en folyamodtak ukrán állampolgárságért, míg a megyéből 976 helyi lakos költözött külföldre. A közlemény szerint a kárpátaljai kivándorlók zömének legkedveltebb célországa 2014-ben is Magyarország és Csehország volt (a korábbi években a Kárpátaljáról külföldre költözők egyharmada - a migrációs hivatal korábbi adatai szerint a 2007-2013-as időszakban összesen 1068, nagyobbrészt aktív korban lévő személy - Magyarországon telepedett le).

A tanácskozáson elhangzott, hogy meg kell szigorítani a külföldiek Ukrajna területén való tartózkodásának és mozgásának az ellenőrzését. Mint közölték, 2014-ben Kárpátalján 953 külföldi állampolgár szerepelt a migrációs főosztály nyilvántartásában, és a rendvédelmi szervek, valamint a határőrség 128 illegális migránst fülelt le a megye területén.

Ihor Mihajlisin arra utasította az irányítása alá tartozó főosztály munkatársait, hogy dolgozzanak ki intézkedéscsomagot az illegális migráció ellen és a migrációs törvényeket megszegőkkel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.