New York állam törvényhozása

Akár 100 évet is kaphat a korrupcióval vádolt demokrata politikus

A 70 éves demokrata politikus, aki több mint két évtizede tölti be ezt a tisztséget, a vád szerint a hivatalával visszaélve mintegy 4 millió dollárnyi kenőpénzt és üzleti sápot fogadott el.

2015.01.23 08:24MTI

Korrupció vádjával őrizetbe vették, majd 200 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték Sheldon Silvert, New York állam törvényhozása alsóházának elnökét.

A 70 éves demokrata politikus, aki több mint két évtizede tölti be ezt a tisztséget, a vád szerint a hivatalával visszaélve mintegy 4 millió dollárnyi kenőpénzt és üzleti sápot fogadott el. A politikus - egyben gyakorló ügyvéd - ellen öt pontban emeltek vádat, amelyek mindegyikéért 20 évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

A bírósági iratok szerint Silver illegális jövedelmének mintegy 3 milliós részét egy személyi sérülésekre szakosodott ügyvédi irodán keresztül, közvetítői díjként kapta, egy orvos jóvoltából. Az illető klinikai mellhártyarák-kutatása titokban állami támogatásban részesült, amiért cserébe ő azbesztbeteg panaszosokat irányított az ügyvéd-házelnökhöz.

Mintegy 700 ezer dollárhoz a vád szerint olyan ingatlanfejlesztőktől jutott Silver egy másik ügyvédi irodán keresztül, akiknek segített adókedvezményt kieszközölni.

A New York-i állami közgyűlés elnöke a bíróságon kifejezte meggyőződését, hogy egy tisztességes eljárás tisztázni fogja őt a vádak alól. Az alsóházi demokraták támogatásukról biztosították a politikust, aki nem mondott le tisztségéről.

Bill de Blasio, New York város demokrata polgármestere szintén úgy vélekedett, hogy Sheldon Silvernek nem kell lemondania, és megilleti a tisztességes eljárásához való jog.

Silvert az állam fővárosa, Albany három legbefolyásosabb embere között tartották számon, Andrew Cuomo demokrata kormányzó és Dean Skelos, az állami szenátus republikánus többségi frakciójának vezetője mellett.

New York államban 2000 óta legkevesebb 30 helyi politikust vádoltak meg bűncselekménnyel vagy etikai vétséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.