Kereskedelmi hajók áron alul

Megszüntették a nyomozást Basescu ellen a flottaügyben

Azzal gyanúsították a politikust és 79 feltételezett bűntársát, hogy a 90-es években mélyen áron alul adták el Románia 16 kereskedelmi hajóját egy külföldi cégnek.

2015.01.22 18:44MTI

Megszüntette a nyomozást Traian Basescu volt román államfő ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az úgynevezett flottaügyben, amelyben azzal gyanúsították a politikust és 79 feltételezett bűntársát, hogy a 90-es években mélyen áron alul adták el Románia 16 kereskedelmi hajóját egy külföldi cégnek.

A DNA csütörtökön közölte ezt, miután előző nap csak egy statisztikát tett közzé arról, hogy a volt román államelnök neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

A flottaügy végigkísérte Basescu politikai karrierjét: politikai ellenfelei erre hivatkozva próbálták lejáratni. Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő több ízben kifejezte meggyőződését, hogy Basescu börtönbe kerül a flottaügy miatt, ha lejár elnöki mandátuma. A miniszterelnök arra utalt, hogy 2006-ban azért függesztették fel az eljárást Basescu ellen, mert az alkotmány mentelmi jogot és sérthetetlenséget biztosít az államfőnek mandátuma idejére.

Basescu 1981-től kezdődően a román tengeri kereskedelmi flotta különböző hajóinak kapitánya volt és már az 1989-es forradalom előtt a közlekedési tárcához került, amelyet 1991 áprilisától kezdődően másfél évig, majd 1996 és 2000 között miniszterként vezetett.

A 90-es évek közepén a Ion Iliescu államfőhöz közel álló baloldali kormány vádolta meg Basescuékat azzal, hogy átjátszották a tengeri tartályhajókat üzemeltető Petromin vállalat 16 hajóját a norvég Klaveness cégnek, és ezzel több mint 300 milliárd dolláros veszteséget okoztak a román államnak.

Az ügy csak jóval később, Basescu államfővé választása után került bíróság elé. A bíróság időközben egy másik - a Petromin felhalmozott adósságaira és az elavult hajók alacsony piaci értékére - hivatkozó szakértői vélemény alapján megállapította, hogy a román államot nem érte kár, és a többi 79 vádlottat felmentette.

Elnöki mandátuma lejártával Basescu ügyét is elővette a DNA, de ejtette az ellene felhozott vádakat, rámutatva, hogy nem a közlekedési minisztérium, hanem az állami vagyonalap járt el tulajdonosként a hajók adásvétele ügyében.

Basescu egyéként mindvégig igyekezett a maga javára fordítani a korrupciós botrányban való érintettségét, és a sajtó ezzel kapcsolatos érdeklődését: 1996-ban ő volt az első román politikus, aki lemondott képviselői mandátumáról, és az ezzel járó mentelmi jogról azért, hogy az igazságszolgáltatás lefolytathassa ellene az eljárást a flottaügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.