Terrorista kiképzést kaptak

Az Iszlám Állam feltételezett tagjait fogták el Németországban

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 26 és a 27 éves német állampolgár 2013-ban Szíriában terrorista kiképzést kapott, majd csatlakozott a dzsihadista fegyveresekhez.

2015.01.22 18:00MTI

Németországban őrizetbe vették csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet két feltételezett tagját.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 26 és a 27 éves német állampolgár 2013-ban Szíriában terrorista kiképzést kapott, majd csatlakozott a dzsihadista fegyveresekhez. Az egyik férfi 2013 novemberében, a másik 2014 szeptemberében tért vissza Németországba. A radikális iszlamisták németországi központjaként számon tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Herfordban, illetve Mönchengladbachban vették őrizetbe őket, otthonukat átkutatták. Arra utaló jelet nem tapasztaltak, hogy a gyanúsítottak terrorcselekményekre készültek volna Németországban.

Csütörtökön a Hessen tartománybeli Kasselben is házkutatásokat tartottak egy 19, egy 22 és egy 23 éves fiatalembernél, akik a hatóságok szerint arra készültek, hogy Szíriába utaznak és csatlakoznak az Iszlám Államhoz. Több számítógépet és adathordozót lefoglaltak tőlük. Ügyük folytatását szabadlábon várhatják.

A német hatóságok a január 7-én történt párizsi vérengzés óta az IÁ több feltételezett követőjét őrizetbe vették és tucatnyi házkutatást tartottak.

A legutóbbi adatok szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy harcoljon az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet oldalán. Közülük nagyjából 200-an tértek vissza, és az utóbbi hónapokban 60 iszlamistát akadályoztak meg abban, hogy a Közel-Keletre távozzon. Eddig mintegy 500 eljárás indult az iszlamista terrorizmussal összefüggésben, összesen 800 személy ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.