Leváltották pártelnöki posztjáról

Új pártot alapít a lengyel jobboldal élő legendája

Új párt megalapítását jelentette be csütörtökön Janusz Korwin-Mikke, az immár élő legendává vált lengyel jobboldali politikus azután, hogy előző tömörülése, a radikális Új Jobboldali Kongresszus (KNP) nemrég leváltotta őt pártelnöki posztjáról.

2015.01.22 16:10MTI

Korwin-Mikke parlamenti sajtóértekezletén elmondta: újabb pártjának neve KORWiN lesz. A vezetéknevével azonos rövidítés jelentése a Szabadság és Remény Koalíció a Lengyel Köztársaság Megújításáért.

A politikus nemcsak a szokatlan elnevezéssel keltett zavart politikai megfigyelőkben, hanem azzal is, hogy közölte: nincs konfliktusa a KNP-vel, továbbra is tiszteletbeli tagja marad.

A KNP elnöksége január elején váltotta le Korwin-Mikkét. A váratlan lépésre sajtóértesülések szerint az adott okot, hogy Korwin-Mikkének nemrégen két házasságon kívüli gyereke született, ami a konzervatív pártvezetésben felháborodást váltott ki.

Az utóbbi időben oroszbarát megnyilvánulásairól is ismert, 72 éves matematikus, filozófus Korwin-Mikke 1989-ig híres ellenzéki volt. A rendszerváltás után több, parlamenten kívüli kis jobboldali formációt vezetett, és indult több elnökválasztáson - sikertelenül. Az általa alapított tömörülések erősen személyéhez kötődtek. A KNP - eddig - az egyetlen közülük, mely választási sikert ért el. Az EU-t "rothadt struktúrának" minősítő párt a tavalyi EP-választáson 4 mandátumra tett szert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.