Vérminták

Külföldön állapíttatják meg magzatuk nemét

Bevett gyakorlattá vált, hogy várandós kínai nők ügynökségek közvetítésével külföldön állapíttatják meg a magzat nemét, és az eredménytől függően vállalják a gyermeket.

2015.01.21 19:13MTI

Kína meg fogja akadályozni azoknak a vérmintáknak a külföldre küldését, amelyek a magzatok nemének megállapítását szolgálják - közölte az állami családtervezési főhatóság.

Az újszülöttek között a nemek aránytalansága, illetve annak következménye a világon Kínában a legsúlyosabb - hangsúlyozta a testület szerdai közleményében.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szerint bevett gyakorlattá vált, hogy várandós nők ügynökségek közvetítésével külföldön állapíttatják meg a magzat nemét, és az eredménytől függően vállalják a gyermeket. Emiatt még súlyosabbá vált a nemek aránytalansága a világ legnépesebb országában. Kínában köztudottan hagyományosan a fiúgyermeket részesítik előnyben.

A szóban forgó ügynökségek az interneten hirdetik magukat, és házhoz mennek, ahol megbízottjuk vért vesz, majd azt postára adják, vagy futárral külföldre küldik. A hivatal hangsúlyozta, ellenőrizni fogja az online reklámokat és az internetes keresőkben blokkolni fogja azokat a találatokat, amelyek e témakörben ajánlanak szolgáltatást. Az ezzel foglalkozó, illegálisan működő ügynökségek "földalatti hálózatára" a hatóságok le fognak csapni, az érintettek pedig súlyos büntetésre számíthatnak.

A kereslet a szolgáltatásra nagy, mivel Kínában a magzat nemének megállapítása csaknem 20 éve törvénybe ütköző cselekmény. A több mint három évtizedes egykepolitika egyik vadhajtása és egyben a törvény megszületésének háttere éppen a szelektív abortuszok elterjedése volt.

A hivatal friss adatai szerint 2014 végén a lakosság száma elérte az 1,36 milliárd főt. A nemek közötti arányokat tekintve a korábbi évekhez képest közeledtek ugyan a számok és 100 nőre 105 férfi jut, ám az újszülötteknél 100 lányra körülbelül 116 fiú esik, messze több mint a világátlag, amely 103 és 107 között van.

Kínai társadalomkutatók már évek óta arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemek közti súlyos aránytalanság, a nőtlen, pár nélkül maradó férfiak számának növekedése kedvezőtlen hatással lehet a társadalmi stabilitásra, következményeként például növekedhet az erőszak. Hivatalos előrejelzések és becslések szerint 2020-ra több mint 30 millió kínai férfinak lesz gond társat találni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.