Nyomozás indult

Egy nap alatt két botrány: uszítással gyanúsítják a Pegida mozgalom vezetőjét

Gyűlöletre uszítás gyanúja miatt nyomozást indított szerdán a drezdai ügyészség az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom első számú vezetője ellen.

2015.01.21 18:40MTI

Lutz Bachmann egy nap alatt két súlyos botrányba került, miután a Bild című lap szerdai számának első oldalán megjelent egy szelfije, amelyen a büntetett előéletű férfi Adolf Hitler náci vezért idéző bajusszal és hajviselettel látható, kedd este pedig egy képernyőfelvétel jelent meg hírportálokon egy állítólagos Facebook-bejegyzéséről, amelyben egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek "igazi" háborús menekültek.

A drezdai ügyészség a bejegyzés miatt indított nyomozást gyűlöletre uszítás gyanúja miatt. Elsőként azt próbálják megállapítani, hogy valódi bejegyzést ábrázol-e a képernyőfelvétel.

A korábban testi sértésért és más bűncselekményekért jogerősen elítélt Lutz Bachmann szerda késő délutánig nem foglalt állást a nyomozással kapcsolatban. A Hitlert idéző szelfiről a Bildnek azt mondta, hogy "viccből" készítette.

A Pegida szóvivője, Kathrin Oertel közölte, hogy még szerdán nyilatkozatot adnak ki Bachmann ügyében.

A bevándorlást és a menekültügyet szabályozó előírások szigorítását - például a bűncselekményért elítélt menekültek kitoloncolását - követelő, és Németország állítólagos iszlamizálódását bíráló Pegidáról számos politikus már korábban azt hangoztatta, hogy a mozgalom irányítói szélsőjobboldali nézeteket képviselnek, tüzelik a muzulmánokkal és a bevándorlókkal szembeni ellenérzéseket, gyűlölködnek és meg akarják osztani a társadalmat. Az alapító-főszervező Bachmann kettős botránya nyomán pedig valamennyi parlamenti párt részéről éles hangú bírálatokat fogalmaztak meg.

"Aki Hitler-jelmezben pózol, az elmebeteg vagy náci" - nyilatkozott például Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, a szociáldemokrata párt elnöke (SPD). Szerinte Bachmann ügyei révén kiderült, hogy "valójában mi rejtőzik a Pegida polgárinak álcázott arculata mögött".

Az SPD-vel kormányzó CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Thomas de Maiziere belügyminiszter azt mondta, hogy ugyan keresni kell a párbeszéd lehetőségét mindazokkal, akik a gazdasági-társadalmi viszonyok gyors alakulásába, "a folytonos változásokba belefáradva és elbizonytalanodva" a Pegidához sodródnak, de a mozgalom szervezőivel, irányítóival semmi szín alatt nem szabad kapcsolatba lépni.

Eközben a Pegida lipcsei társszervezte, a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) szerda estére nagyszabású tüntetést hirdetett meg a szászországi nagyvárosba. A demonstrációt 60 ezer főre jelentették be. A mozgalom követeléseit elutasító szerveződések összesen 19 ellentüntetést jelentettek be. A rendezvények biztosítására több mint 4 ezer rendőrt vezényeltek a városba, ahol a hatóságok előrejelzése szerint nagyjából 100 ezren tüntetnek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.