Ciprasz

Görög választások: újabb reformígéret

"Még sosem kormányoztunk. Új erőként semmilyen kötődésünk nincs a múlthoz".

2015.01.21 09:55MTI

Pártja végre fogja hajtani azokat a reformokat, amelyekre Görögországnak valóban szüksége van - ígérte a Financial Times tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának hétfői számában megjelent írásában Alekszisz Ciprasz, a vasárnapi választásokon legesélyesebb Sziriza vezetője.

"Még sosem kormányoztunk. Új erőként semmilyen kötődésünk nincs a múlthoz" - hangsúlyozta Ciprasz. Írásában európai adósságkonferencia összehívását követelte, mert megítélése szerint a megszorítások politikája túlzott eladósodást okozott a kontinensen. A görög radikális baloldal vezetője úgy véli, hogy Németország is az 1953-as londoni konferenciának köszönheti a világháború utáni gazdasági csodát, s emlékeztetett, akkor hitelezőként Athén is hozzájárult, hogy Bonn mentesüljön a múlt hibáiból fakadó terhektől.

"Ez nem teremt erkölcsi kockázatot. Ez erkölcsi kötelesség" - véli Ciprasz.

A politikus elutasította, hogy Görögország új hiteleket kapjon. "Nem növelhetjük újabb hitelekkel a hegyet" - írta, fenntarthatatlannak nevezve Görögország jelenlegi, a GDP-hez viszonyítva 177 százalékos államadósságát. Görögország a jelenlegi tartozására olyan fizetési feltételeket követel, amelyek nem okoznak recessziót, és nem taszítják további reménytelenségbe és szegénységbe az embereket - tette hozzá.

"A megszorítások megbuktak Görögországban" - jelentette ki Alekszisz Ciprasz. Egyenesen humanitárius válságról írt, mivel a takarékosság megnyomorította a gazdaságot, a munkaerő jelentős részét pedig munkanélkülivé tette. Világossá tette, csak a Szamarasz-kormányt köti a hitelezőknek tett ígéret, hogy tovább csökkenti a nyugdíjakat és a béreket, az adókat pedig növeli.

Rövid távú, fiskális szempontból ezzel szemben kiegyensúlyozott intézkedéseket ígért, amelyekkel elejét veszik a "humanitárius válságnak", újraindítják a gazdaságot, az embereket pedig újra munkához juttatják. Ciprasz azt ígérte, kiállnak az "adókerülő gazdasági oligarchiával" szemben, garantálják majd a társadalmi igazságosságot és a fenntartható növekedést.

Görögország január 25-én megváltozik - írta Alekszisz Ciprasz, egyúttal új társadalmi szerződést ígérve a politikai stabilitás és a gazdasági biztonság érdekében.

A baloldali politikus szerint az eurózóna megerősítésének egyetlen módja, ha véget vetnek a megszorításoknak, erősítik a demokráciát és a társadalmi kohéziót, s talpra állítják a középosztályt. Úgy véli, csak így tehető újra vonzóvá az európai projekt az emberek számára is. A pártvezér mindazonáltal az ígérte, hogy Görögország az eurózóna tagjaként teljesíti kötelezettségét, hogy kiegyensúlyozott fiskális politikát folytasson, de szerinte ehhez nincs szükség megszorításokra.

"Véget kell vetnünk a megszorításoknak, hogy a félelem ne ölhesse meg a demokráciát. Ha a haladás és demokrácia erői nem változtatják meg Európát, akkor majd Marine Le Pen és szélsőjobboldali szövetségesei megteszik helyettünk" - emelte ki a Financial Times hasábjain megjelent írásában Alekszisz Ciprasz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.