Joni Ernst

Már meg is van a republikánus válasz Obama országértékelőjére

Azzal a kijelentésével vált országszerte ismertté, hogy elmondta: az iowai farmon, ahol felnőtt, disznókat kellett kasztrálnia, és megfogadta, hogy a demokratákat is "visításra" fogja késztetni.

2015.01.21 09:27MTI

A novemberi republikánus választási siker jegyében irányváltást, a washingtoni "áporodott" gondolkodásmóddal való szakítást ígért Joni Ernst szenátorasszony, aki pártja nevében válaszolt Barack Obama elnök kedden elmondott országértékelő beszédére.

Ernst felszólította az elnököt, hogy működjön együtt a Republikánus Párttal az új kongresszusban, amelyben a "félidős" választások nyomán a demokraták a képviselőházi után a szenátusi többséget is elvesztették. A szenátor hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság még nem tért teljesen magához és hogy sok még a tennivaló.

A politikus az elnökkel való együttműködés lehetőségét az Európa és az Amerika közötti kereskedelmi akadályok lebontásában, és az amerikai adórendszer reformjában látta. Megismételte pártjának óhaját Obama egészségügyi reformjának visszavonásával kapcsolatban és bírálta az elnököt, hogy vétót helyezett kilátásba a Kanadától a Mexikói-öböl partvidékig megépítendő Keystone XL kőolajvezetékről törvénytervezet üygében.

Kilátásba helyezte, hogy a republikánusok folytatni fogják küzdelmüket az abortusz, valamint Obamának rendeleti úton való kormányzása ellen. Sürgette, hogy a kormányzat dolgozzon ki átfogó tervet "az erőszak és az elnyomás" erőinek legyőzésére.

Az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom által támogatott Ernst újonc a washingtoni politikai életben, és még nincs három hete, hogy a szövetségi szenátus tagja. A 2014-es választási kampány idején azzal a kijelentésével vált országszerte ismertté, hogy elmondta: az iowai farmon, ahol felnőtt, disznókat kellett kasztrálnia és megfogadta, hogy a demokratákat is "visításra" fogja késztetni.

Politikai elemzők szerint azért esett rá pártjának választása a hivatalos válaszbeszéd elmondásával kapcsolatban, mert Iowa államnak - amelynek lakosai az előválasztások során elsőként döntenek arról - hogy kit választanának a pártok hivatalos elnökjelöltjéül, 2016-ban különösen megnő a jelentősége. Emellett a republikánusok az általuk kívántnál rosszabbul állnak a női szavazatok ügyében.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke úgy vélekedett, hogy Obama beszédében több adót és több kormányzati beavatkozást ígért, ez a hozzáállás pedig csak bajt hoz a középosztálybeli családokra. A politikus szerint az Obama által felvázolt irányvonal csak a bürokrácia, nem pedig az amerikai gazdaság növekedését eredményezi majd.

Paul Ryan képviselőházi bizottsági elnök, volt republikánus alelnökjelölt üdvözölte, hogy az elnök fel kívánja gyorsítani a szabadkereskedelmi egyezmények megkötését és hangsúlyozta: ezt a tervét keresztül is kell vinnie.

Mike Enzi, a szenátus költségvetési bizottságának republikánus elnöke úgy vélekedett, hogy az elnök "a sikeresség megbüntetésére és vagyon-újraelosztásra törekszik", a szövetségi kormányzat játékszabályai szerint.

Rand Paul republikánus szenátor, potenciális elnökjelölt-aspiráns saját külön évértékelőjében bírálta Obamának az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatait és az egészségügyi reformot, és sürgette a szövetségi költségvetés csökkentését. Paul ezt párttárasainak többségével ellentétben a katonai kiadások terén is lehetségesnek tarja és sürgette, hogy csökkentsék a haderőre rátelepedett civil bürokráciára történő ráfordításokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.