Kína

"Káros tartalom" - egymilliárd bejegyzés esett áldozatul a cenzúrának

Egy korábbi esetben egy 600 ezer fős felhasználói táborral rendelkező oldal üzemeltetője életfogytiglani büntetést kapott.

2015.01.20 11:25MTI

Egymilliárd "káros tartalmú" (leginkább pornográf) internetes bejegyzést töröltek tavaly a kínai hatóságok, és a világháló "megtisztítását" célzó művelet folytatását ígérik idén is.

A sina.com hírportál beszámolója szerint a károsnak ítélt tartalmak több mint egyharmadát, több mint 350 millió bejegyzést a négy legnagyobb, túlnyomórészt híradásra és szórakoztatásra szakosodott internetes portál - a Sina, a Sohu, a Tencent és a NetEase - oldalairól, valamint a két legnépszerűbb keresőoldal, a Baidu és a Qihoo 360 portáljairól távolították el. A hatóságok emellett 2200 honlap működését függesztették fel, továbbá a kínai blogok, mikroblogok és más közösségi médiaplatformok 20 milliónál is több felhasználói fiókját zárták be a szabályokkal szembemenő tartalmak miatt.

A kínai hatóságok ötödik éve harcolnak fokozottan az internet "megtisztítása" érdekében. A kampány 2013 óta a hamis információk terjesztőit is szigorúbban bünteti, a nagyobb nyilvánosságot kapó álhírek kiötlői akár háromévi börtönt is kaphatnak.

A kínai igazságszolgáltatás tavaly év végén egy 100 ezer regisztrált felhasználóval rendelkező, felnőtt tartalmakat letöltésre kínáló oldal tulajdonosát tíz és fél év börtönbüntetésre ítélte. Egy korábbi esetben egy 600 ezer fős felhasználói táborral rendelkező oldal üzemeltetője életfogytiglani büntetést kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.