Több ezer név és fedőnév

Német hírszerzők titkos listájához juthatott a CIA

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) több ezer munkatársának valódi nevét és fedőnevét tartalmazó lista juthatott el egy feltételezett kettős ügynök révén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA).

2015.01.15 07:57MTI

Markus R. ellen 2014 július elején indult eljárás azzal a gyanúval, hogy információkat juttatott el a BND munkájáról a CIA-nak. A Bild című lap szerdai beszámolója szerint az otthonában tavaly nyáron tartott házkutatáson lefoglaltak egy adathordozót, és találtak rajta egy listát a német nagykövetségeken és a Bundeswehr (a német hadsereg) külföldi bevetései körül dolgozó 3500 BND-alkalmazott nevével.

A lap szerint a szervezet lebukott munkatársa elismerte, hogy átadott 218 dokumentumot megbízóinak, az ügynöklista azonban nem volt ezek között. A dpa hírügynökség szerint viszont már hónapokkal korábban bevallotta, hogy eljuttatott a CIA-nak egy szigorúan titkos listát, amely ügynökök személyes adatait tartalmazza. Ugyanakkor egy viszonylag régi, a 2011-es állapotokat rögzítő listáról van szó, és a rajta szereplő személyek jelentős része már nem dolgozik a BND-nél.

A BND a folyamatban lévő hatósági eljárásokra hivatkozva nem tájékoztatott az ügyről, Thomas de Maiziere belügyminiszter pedig megerősíteni és cáfolni sem kívánta a sajtóbeszámolókat. Az ügyben összehívták a parlament (Bundestag) illetékes bizottságát, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti ellenőrző testületet (PKG), amelynek ellenzéki tagjai felháborodásuknak adták hangot, amiért csak a sajtóból értesültek a tavaly kezdődött ügy újabb fejleményéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.