Visszahonosítás

Több mint 61 ezren kaptak tavaly román állampolgárságot

370 esetben az országban letelepedett külföldiek kérésére állították ki az állampolgárság igazolását, 4700 esetben pedig a törvény visszahonosítási cikkelye alapján intézkedtek.

2015.01.12 20:17MTI

Több mint 61 ezren kaptak tavaly román állampolgárságot, túlnyomó többségük az állampolgársági törvény visszahonosítási cikkelye alapján - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökséggel a román állampolgársági hatóság (ANC).

Az ANC 370 esetben az országban letelepedett külföldiek kérésére állította ki az állampolgárság igazolását, 4700 esetben pedig a törvény visszahonosítási cikkelye alapján intézkedett.

Csaknem 57 ezer esetben a külképviseletek jártak el a román visszahonosítást igénylő külhoni románok ügyében. A legtöbb visszahonosítási kérelem a Moldovai Köztársaságból, Ukrajnából, Izraelből, Oroszországból, Bulgáriából és Törökországból érkezett - tette hozzá az ANC.

A hatóság által közölt adatok szerint az előző három évben - 2011 és 2013 között - több mint 200 ezren kaptak román állampolgárságot. A hatályos állampolgársági törvény alapján eddig csaknem félmillió kérelmező szerzett visszahonosítással román állampolgárságot.

A román törvények 1991 óta lehetővé teszik, hogy a külföldi lakhely és idegen állampolgárság megőrzése mellett is megkapják a román állampolgárságot azok a volt román állampolgárok, akik önhibájukon kívül veszítették el azt. Az egykori román állampolgárok gyermekei, unokái és dédunokái is kérhetik a visszahonosítást.

Az igénylőknek erkölcsi bizonyítványt kell mellékelniük kérelmükhöz, nyilatkozniuk kell, hogy nem veszélyeztetik az állambiztonságot, és arról is, hogy jelenlegi országukban vagy Romániában kívánnak lakni.

Az ANC szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a román hatóság úgy ellenőrzi az igénylők román nyelvtudását, hogy románul kell elmondaniuk az eskü szövegét. A román állampolgársághoz teljes értékű szavazati jog is tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.