Párizsi vérengzés

Ápolóként dolgozik a dzsihadista testvérek egykori mentora

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen 12 áldozatot követelő merényletet elkövető Kouachi testvérek egykori mentora abban a párizsi kórházban dolgozik ápolóként, ahol a terrortámadás sérültjeit ellátták.

2015.01.12 15:56MTI

Farid Benyettou, akit 2008-ban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvételért elítéltek, jelenleg ápológyakornok a Pitié-Salpetriere kórház sürgősségi osztályán - erősítette meg hétfőn Clémence Rémy, az intézmény szóvivője a Le Parisien című napilap értesülését.

Miután Benyettou múltjával tisztában volt a kórház vezetősége, a terrorcselekmények óta nem osztották be dolgozni. A Charlie Hebdo elleni támadás áldozataival és sérültjeivel nem került kapcsolatba - hangsúlyozta a szóvivő.

A fiatalabb Kouachi a 2000-es évek elején került Farid Benyettou radikális imám befolyása alá, az úgynevezett Buttes-Chaumont iszlamista csoportban. A tagok a Párizs XIX. kerületébe található parkról nevezték el magukat, mert oda jártak futni. A hitszónok arra buzdította Chréif Kouachit és a többi tanítványát, hogy jelentkezzenek Irakba dzsihadistának.

A fundamentalista meggyőződésű férfit 2008-ban hat év börtönre ítélték, amiért terrorcselekmények elkövetésének céljából bűnszövetkezetben vett részt.

A jelenleg 33 éves iszlamista 2011-ben szabadult, s a következő évben beiratkozott egy ápolói képzésre. Ennek keretében kezdte meg 2014 novemberében gyakorlatát az egyik legnevesebb párizsi kórházban.

A Le Parisien szerint kollégái diszkrét és szorgalmas diákként írták le. A férfi a Charlie Hebdo elleni támadás napján, szerdán, nem dolgozott, és csütörtökön sem kellett volna dolgoznia, szombatra virradóra és az azt követő két éjszaka is ügyeletes lett volna, de a beosztásért felelős ember már szerda este törölte a nevét a beosztásból.

"Elképzelhetetlen, hogy ez a férfi, akit az egész világ a Kouachi fivérek egyik legfőbb mentoraként mutat be, a volt védencei áldozataival foglalkozzon" - mondta a lapnak a kórház egyik orvosa. A Le Parisien szerint a kórházban általános a megdöbbenés, a francia törvények szerint ugyanis egy büntetett előéletű ember nem dolgozhat közintézményben.

A francia televíziók úgy tudják, hogy Farid Benyettou a támadást követően maga jelentkezett a rendőrségen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.