Párizsi vérengzés

Washington és szövetségesei a barbár tettek felelőseinek azonosításán dolgoznak

"Úgy gondolom, hogy a fel nem derített magányos farkasokkal kapcsolatos aggodalom az, ami legfőképpen nem hagy aludni bennünket éjjel".

2015.01.12 07:12MTI
MTI Fotó: Soós Lajos

Az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek megállapítani, hogy az al-Kaida terrorszervezet Arab-félszigeten működő csoportjának valóban volt-e közvetlen szerepe a héten Franciaországban történt terrorcselekmények megszervezésében, mielőtt megtorláshoz folyamodnának a militánsokkal szemben - jelentette ki vasárnap Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter az ABC televíziónak nyilatkozva.

Ez a regionális csoport, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) vállalta magára a felelősséget a párizsi terrortámadásokért.

Eric Holder közölte, hogy az amerikai és a francia biztonsági szervek szoros együttműködésben dolgoznak a felelősök felkutatásán.

"Nyilvánvalóan szeretnénk pontosan megállapítani, hogy ki volt a felelős, és hogy mi lenne a megfelelő megtorlás" - nyilatkozott Párizsból a tárcavezető, aki Barack Obama elnök megbízásából képviselte az amerikai kormányt a Párizsban megtartott terrorelhárítási tanácskozáson. (Több amerikai helyszíni beszámoló és politikus is kifogásolta, hogy a francia fővárosban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó egységfelvonuláson csak Jane Hartley nagykövet vett részt, és nem az elnök vagy Joe Biden alelnök vagy legalább John Kerry külügyminiszter.)

Holder a CBS-nek kifejtette, hogy az Egyesült Államok csaknem teljes mértékben megfosztotta az al-Kaida központját attól a képességétől, hogy a területén a 2001. szeptember 11-iekhez hasonló, látványos akciókat hajtson végre, ám annak fiókszervezetei - egyebek között az, amely az Arab-félszigeten aktív - az olyan, kisebb támadásokra helyezte át a hangsúlyt, mint amilyeneket a hét folyamán követtek el Franciaországban.

Eric Holder szerint jelenleg nem áll fenn hiteles fenyegetés az Egyesült Államokkal szemben, ám a "teljes fenyegetettségi környezet" ma veszélyesebb, mint bármikor 2001. szeptember 11. óta. Szavai szerint továbbra is az Arab-félszigeten működő csoport a legveszélyesebb az al-Kaida csoportjai közül.

"Háborúban állunk mindazokkal, akik készek terrorcselekmények elkövetésére és akik készek terrorista cselekedeteik igazolásának érdekében meghamisítani az iszlám hitet" - fogalmazott a miniszter.

Holder az NBC-nek arról beszélt, hogy a potenciális fenyegetéseknek a biztonsági szervek általi, folyamatos értékelése ellenére is nagyon nehéz szemmel tartani minden egyes potenciális terroristát.

"Úgy gondolom, hogy a fel nem derített magányos farkasokkal kapcsolatos aggodalom az, ami legfőképpen nem hagy aludni bennünket éjjel" - mondta.

Lindsay Graham republikánus szenátor a Fox Newsban azzal vádolta Barack Obama elnököt és Eric Holdert, hogy nem hajlandók nevén nevezni a radikális iszlamista terrort.

"Ez egy globális háború és nekünk nincsen stratégiánk" - mondta. "Fogalmam sincs, hogy az Egyesült Államok elnöke ezt miért nem hajlandó vallásháborúnak nevezni" - tette hozzá, Obamát vádolva a radikális iszlám globális megerősödésével.

Hibáztatta az elnököt az iraki csapatkivonás, valamint amiatt, hogy késlekedett támogatásban részesíteni a Szabad Szíriai Hadsereget.

A szenátor szerint Obamának a valódi eredmények elérése érdekében egy nemzetközi szárazföldi koalíciós erőt kellene Irakba és Szíriába küldenie, hogy legyőzze az Iszlám Államot, ám ő ehelyett a következő elnökre igyekszik áthárítani a megoldást. Graham szerint a késlekedés következtében nő a valószínűsége annak, hogy amerikai területen újabb terrortámadást követhetnek el.

Vasárnap New Yorkban és Washingtonban is szolidaritási megmozdulásokat tartottak. Az utóbbin több diplomáciai misszió vezetője mellett részt vett Szapáry György magyar nagykövet.

A Fehér Ház Washingtonban, Eric Holder pedig Párizsban közölte, hogy február 18-án az amerikai fővárosban nagyszabású terrorellenes csúcstalálkozót tartanak. A részvevők körét egyelőre nem ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.