A nyilvános őrhelyekről

Brit királyi paloták: terrorveszély miatt visszavonták a díszőrséget

A kanadai fővárosban, Ottawában két hónapja gyilkolt meg egy fegyveres egy díszőrségben álló katonát, és Londonban is volt már katonagyilkosság.

2014.12.28 13:30MTI
Forrás: youtube.com

Terrortámadás veszélye miatt visszavonták, illetve egyes helyszíneken biztonságosabb őrhelyekre telepítették át a brit monarchia intézményei előtt posztoló díszőrségek tagjait.

A legfőbb londoni turistalátványosságok közé tartozó díszőrségeket a brit hadsereg reguláris alakulatainak katonái adják, ám a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap forrásai szerint a hatóságok megtiltották, hogy a katonák egyedül lássanak el ilyen őrszolgálatot, és a díszőrség tagjaira fegyveres rendőrök vigyáznak.

A brit elhárítás a lap szerint elsősorban attól tart, hogy egy "magányos farkas", vagyis a biztonsági szolgálatok által nem ismert, egyedül cselekvő terrorista támadhat a nyilvános helyeken védtelenül - legtöbbször lőfegyver nélkül, csak karddal felszerelkezve - álló, díszőrséget adó katonákra.

A kanadai fővárosban, Ottawában két hónapja gyilkolt meg egy fegyveres egy díszőrségben álló katonát, és Londonban is volt már katonagyilkosság: a 25 éves Lee Rigbyt - aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is - tavaly májusban két nigériai származású terrorista a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolta és megpróbálta lefejezni.

A mostani óvintézkedéseknek máris látható jelei vannak. A brit trónörökös, Károly herceg hivatalos londoni rezidenciájául szolgáló Clarence House díszőrségét, amely eddig a kastélyszerű épület rácsán kívül, a járdán látta el őrszolgálatát, a rácson belülre telepítették át. Eltűntek a díszes őrbódék a szomszédos St. James-palota elől is, amely a királyi család több tagjának, köztük Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő leányának a hivatalos londoni rezidenciája.

A királyi lovas testőrség laktanyája, a Downing Street-i miniszterelnöki hivataltól nem messze emelkedő Horse Guards Parade előtt továbbra is jelen vannak a turisták körében rendkívül népszerű, lóháton kettesével őrszolgálatot teljesítő katonák, ám négy, állig felfegyverkezett rendőr is posztol közvetlen közelükben.

E díszőrségek feladata formálisan a királyi család tagjainak védelme, de ezt a feladatot ténylegesen a Scotland Yard különlegesen kiképzett személyvédelmi alakulatának fegyveres rendőrei látják el.

A brit kormány nemrég a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorcsoport tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.