Eredmények este tízre

Elnökválasztás kezdődött Horvátországban

A választási törvény átalakítása miatt 700 ezerrel kevesebben szavazhatnak a mostani elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt.

2014.12.28 08:45MTI
Forrás: dnevnik.hr

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Horvátországban: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

Amennyiben a 4 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, akkor január 11-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével.

A választási törvény átalakítása miatt 700 ezerrel kevesebben szavazhatnak a mostani elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt.

Az elnökjelöltekre 6350 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok: belföldön 6260, külföldön pedig 90 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 50 országban lehet az urnákhoz járulni.

Az idei elnökválasztáson kevesebb a jelölt, mint korábban volt: 2009-ben 12-en, 2005-ben 13-an indultak az elnöki tisztségért. A mostaninál kevesebben csak 1997-ben szálltak versenybe, összesen hárman. Akkor Franjo Tudman másodszor is győzelmet aratott két vetélytársával szemben.

Rekordszámú megfigyelő lesz jelen ugyanakkor a mostani választásokon: összesen 22 ezer, vagyis minden szavazóhelységre átlagosan 3,5 fél megfigyelő jut.

A felmérések szerint Ivo Josipovic jelenlegi államfőnek, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltjének és Kolinda Grabar Kitanovicnak, a jobbközép Horvát Demokrata Közösség (HDZ) képviselőjének van a legnagyobb esélye a tisztség elnyerésére.

A választáson exit poll felmérést készít az egyik közvélemény-kutató cég. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján összeálló becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor, 19 órakor ismertetik a hírtelevíziók.

Eredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.