"Nem kérek mást karácsonyra, csak igazságot"

Sok ezer zarándok ünnepelte Betlehemben a karácsonyt

Sok ezer keresztény zarándok utazott szerdán Betlehembe Jézus hagyomány szerinti születési helyére, hogy ott ünnepeljen karácsony este.

2014.12.24 22:45MTI

A Születés Temploma melletti Jászol téren már december 6-án kivilágítottak ünnepélyesen egy hatalmas feldíszített fenyőfát, amelynek környékén szerdán dudával, kürtökkel és dobokkal menetelő, zenélő cserkészcsapatok és alkalmi mikulássapka- és édességárusok fogadták a palesztin autonóm területekről érkező keresztény arabokat, valamint a külföldi zarándokokat és a turistákat.

MTI Fotó

Az idei karácsonyi ünneplés egy igen nehéz év után hoz örömöt a térség lakosainak életébe, ugyanis tavasszal összeomlottak a palesztin-izraeli béketárgyalások, nyáron pedig ötven napig harcoltak az izraeli hadsereg katonái és a Gázai övezet palesztin fegyveresei, az övezetből kilőtt rakéták olykor Betlehem környékét is elértek.

Betlehemben, amely a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területen fekszik, továbbra sem tűnik elérhetőnek a független palesztin állam. Az egykori jászol fölé emelt lenyűgöző templomegyüttes szomszédságában egy hatalmas plakáton arabul és angolul az a felirat áll, hogy "nem kérek mást karácsonyra, csak igazságot".

"Karácsonyi üzenetünk - akárcsak más években - a béke üzenete, de idén hozzátettük, hogy igazságot is szeretnénk. Igazságot népünknek, ügyünknek, és a jogot arra, hogy független államunkban élhessünk, megszállás nélkül, miként a világ többi népe" - mondta Rula Maaja palesztin turisztikai miniszter.

Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárka a hagyományoknak megfelelően a keresztény egyházi vezetők menetének élén vonult jeruzsálemi rezidenciájáról Betlehembe. A közel tíz kilométeres út során elhaladt a várost Izraeltől elválasztó nyolc méter magas betonfal mellett.

A falat a palesztin területekről kiinduló terrormerényletek megakadályozására építette Izrael egy évtizeddel ezelőtt, de a palesztinok a földek kisajátítása és a gazdaság lerombolása szimbólumának tekintik.

Tual reményét fejezte ki, hogy 2015 jobb év lesz, mint az idei volt.

"Remélem, jövőre nem lesz elválasztó fal, remélem, helyette a béke hídjai épülnek"- hangsúlyozta a Szent Katalin templomba tartva, ahol az éjféli misét celebrálja.

Az izraeli turisztikai minisztérium mintegy hetvenezer embert várt karácsonykor Betlehembe. Az éjféli miséhez délutántól díjmentes buszokon szállították az érdeklődőket Jeruzsálemből a városba, a határon megkönnyítették az ellenőrzést, és ajándékokat adtak a turistáknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.