Azonnali hatállyal

Felfüggeszti működését az al-Dzsazíra Egyiptomból kitiltott hírcsatornája

Idén nyáron Kairóban hosszú börtönbüntetésre ítélték az al-Dzsazíra három munkatársát, akik ellen egyebek mellett az volt a vád, hogy hamis híreket terjesztenek Egyiptomról, és támogatják a Muzulmán Testvériséget.

2014.12.22 20:07MTI

Azonnali hatállyal felfüggeszti működését az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Egyiptomból kitiltott csatornája, amelynek a tudósításai komoly diplomáciai feszültséget okoztak Kairó és a televíziót finanszírozó Katar között - derül ki a hírtelevízió honlapján hétfőn megjelent jelentésből.

A Mubáser Miszr, az al-Dzsazíra egyiptomi vonatkozású híreket sugárzó csatornájának kairói irodáit a biztonsági erők már közvetlenül Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013. június 3-i megbuktatása után bezárták.

Az egyiptomi nyilvánosságban forradalomként ünnepelt tavaly nyári hatalomváltást rendre államcsínynek minősítő műholdas adó a katari fővárosból azonban továbbra is sugározta műsorát. A hétfői fejlemények hátterében megfigyelők szerint a két állam közt hetekkel ezelőtt, Szaúd-Arábia kezdeményezésére megindult óvatos közeledés áll, másfél évvel a diplomáciai kapcsolatok megszakítása után.

Katar hű támogatója mind Murszinak, mind pedig a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetnek, amelyet az exelnök elmozdítása után Egyiptomban terrorcsoportnak nyilvánítottak, és betiltottak. Idén nyáron Kairóban hosszú börtönbüntetésre ítélték az al-Dzsazíra három munkatársát, akik ellen egyebek mellett az volt a vád, hogy hamis híreket terjesztenek Egyiptomról, és támogatják a Muzulmán Testvériséget.

A két ország közti közeledés legújabb jeleként a Murszi megbuktatását levezénylő Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi államfő vasárnap megbeszéléseket folytatott Kairóban az Öböl-menti állam egy küldöttjével.

A katari uralkodóház később kiadott egy közleményt, miszerint "teljes mértékben" támogatja az "arab világban vezető szerepet játszó" Egyiptomot, és igyekszik előremozdítani az észak-afrikai ország fejlesztését célzó közös erőfeszítéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.