Korrupció?

Vizsgálat indult Hu Csin-tao korábbi kínai elnök egykori "jobbkeze" ellen

Ling ellen "nagyon súlyos fegyelmi vétségek" miatt indult vizsgálat. Ez a kifejezés a korrupció szinonimájaként forog a hivatalos zsargonban.

2014.12.22 15:02MTI

Vélhetően korrupció vádja miatt vizsgálatot indítottak a hatóságok Ling Csi-hua korábban nagy befolyást élvező kínai politikus ellen, akit Hu Csin-tao volt elnök jobbkezeként tartottak számon.

A hírt rövid közleményben a Hszinhua hírügynökség jelentette be helyi idő szerint hétfő este. Abban mindössze annyit közöltek, hogy Ling ellen "nagyon súlyos fegyelmi vétségek" miatt indult vizsgálat. Ez a kifejezés a korrupció szinonimájaként forog a hivatalos zsargonban. További részleteket a Hszinhua hírügynökség nem közölt.

Az 58 éves Lingről a kínai sajtó már hetek óta pedzegette, hogy hatósági vizsgálat várhat rá, nem utolsósorban azért, mert számos rokonát, így két bátyját és a hozzá és családjához közel álló személyeket már korábban is vizsgálat alá helyezték.

A férfi korábban a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának általános irodáját vezette és kvázi Hu Csin-tao elnök kabinetjének vezetője volt, ám a legutóbbi tisztújítás során ennél jóval kisebb befolyást jelentő posztot, a párt Egyesült Frontjának munkaosztályát kapta, ahol többnyire kisebbségi kérdésekkel foglalkozott.

Ling 2012 márciusában került a kínai társadalom és a lapok reflektorfényébe, akkor ugyanis fia egy drága Ferrari gépkocsit vezetve, két, ruhát alig viselő hölgy társaságában balesetet szenvedett és életét vesztette.

A tragédia a befolyásos politikusok gyerekei, az úgynevezett hongerdai generáció fényűző életmódjára hívta fel a figyelmet, igen negatív fényben feltüntetve az érintetteket. Ling "lefokozását" javarészt ennek tudják be a szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.