Krím

Putyin köszönetet mondott az orosz fegyveres erőknek

Az orosz államfő a védelmi minisztérium vezetésének pénteki kibővített ülésén dicsérte az Ukrajnától március 21-re egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területen az elcsatolásban közreműködő orosz katonaság tevékenységét.

2014.12.19 18:50MTI

Vlagyimir Putyin köszönetet mondott az orosz fegyveres erőknek a "krími események" idején tanúsított hősiességért és szakmai teljesítményéért.

Az orosz államfő a védelmi minisztérium vezetésének pénteki kibővített ülésén dicsérte az Ukrajnától március 21-re egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területen az elcsatolásban közreműködő orosz katonaság tevékenységét.

"Ismét szeretném megköszönni a fegyveres erők vezetésének, az egységek személyi állományának a pontos, visszafogott, kimért cselekvését, hősiességét és szakmai teljesítményét a krími események idején" - mondta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy az orosz katonák bizonyosan megvédték a félsziget lakóinak életét a vérontástól és a humanitárius katasztrófától és biztosították a feltételeket az állampolgárok szabad véleménynyilvánításához a referendum idején".

A Krím félszigeten március első napjaiban jelzés nélküli katonák jelentek meg, miután az orosz parlament felsőháza március elsején rendkívüli ülésén jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérését, hogy "az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában".

Az orosz haderő Fekete-tengeri Flottájának bázisa Szevasztopolban található. A fegyveresek körbevették az ukrán hadsereg laktanyáit, távozásra kényszerítették a kijevi hatalomhoz hű maradt ukrán katonákat. Az orosz fegyveresek biztosították a krími népszavazás rendjét, amelyen a hivatalos adatok szerint a szavazók szinte száz százaléka a Krím Oroszországhoz csatlakozásról döntött.

Vlagyimir Putyin a védelmi tárca vezetésének kibővített ülésén kijelentette, hogy Oroszország katonapolitikája nem változik, ugyanakkor a védelmi doktrína egyben azt jelenti, hogy Oroszország "keményen és következetesen megvédi érdekeit és szuverenitását".

Az elnök csütörtöki évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján az orosz gazdasági problémákat azzal magyarázta, hogy Oroszország, úgymond, ezzel fizet azért, hogy a függetlenségét, szuverenitását és létezéséhez való jogát védi. Emlékezetett arra, hogy országa atomfegyver arzenállal rendelkezik.

Cáfolta, hogy a Krím félsziget elcsatolásáért, az emiatt bevezetett nyugati szankciókért kell az ország gazdaságának szenvednie. Vlagyimir Putyin a fegyveres erők vezetése előtt pénteken arról is beszélt, hogy "nem egyszerűsödik a helyzet" országa körül, utalva az amerikai rakétavédelmi rendszer európai fejlesztési terveire és a NATO kelet-európai jelenlétének erősítésére.

Az orosz államfő mindazonáltal kijelentette, hogy országa "a nemzetközi stabilitás erősítésére törekszik, és kiáll a világ minden országának és népének egyenrangú biztonságáért".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.