China Daily

Tengeri megfigyelő hálózatot építenek a kínaiak

2050-re a tengerszint akár 200 milliméterrel is megemelkedhet, ami 87 ezer négyzetkilométer terület víz alá kerülését eredményezheti, súlyos károkat okozva a fejlett tengerparti régióban.

2014.12.19 11:13MTI

Kína tengeri megfigyelő hálózat kiépítésébe kezd, hogy tengeri hatalmi státusát ezzel is megtámogassa - írta a China Daily című angol nyelvű napilap pénteken.

Az állami óceánügyi hivatal ezzel kapcsolatban kiadott irányelvei szerint a part menti, a nyílt tengeri és a sarki vizek megfigyelését szolgáló rendszer célja az, hogy segítségével könnyebben hárítsák el a természeti katasztrófákat, szolgálják a part menti gazdaság fejlesztését, illetve védjék az ország tengeri érdekeit.

A dokumentum szerint 2020-ig a legfontosabb feladatok közé tartozik a kiszolgáló radarállomások, a cunami-előrejelző bázisok megépítése és a kapcsolódó műholdas szolgáltatások létrehozása.

A kezdeményezés olyankor látott napvilágot, amikor Kína kiterjedt tengeri területei és az ezeken található gazdag természeti tengeri erőforrások mind nagyobb figyelmet kapnak nemzetközi szinten - jegyzik meg az összeállításban. Egyúttal utalnak a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tenger szigeteit és vizeit érintő vitákra, amelyek "a kínai szuverenitásra vonatkozó kihívást jelentenek". A lap e kihívások forrásaként név szerint meg is említi Japánt, a Fülöp-szigeteket és Vietnamot.

A cikk szerint bár a helyzet jelenleg általánosságban véve nyugodtnak mondható, s a tengeri együttműködésről folytatott regionális tárgyalásokon előrehaladás is tapasztalható, fontos, hogy a tengeri útvonalak ne legyenek veszélyeztetve. A lap szakértője szerint Kína jelentős elmaradásban van a tengeri megfigyelés infrastruktúráját tekintve, miközben az ország évek óta nagy veszteségeket kénytelen elkönyvelni tengeri természeti katasztrófák következtében.

2013-ban 121 kínai halt meg ilyen tengeri katasztrófákban, az anyagi kár pedig meghaladta a 16 milliárd jüant (2,6 milliárd dollár). A globális felmelegedéssel és a földterületek megsüllyedésével párhuzamosan a tengerszint átlagosan 95 milliméterrel emelkedett 1975 és 1993 között, milliók életét veszélyeztetve a keleti partokon. Kutatók megállapították, hogy 2050-re a tengerszint akár 200 milliméterrel is megemelkedhet, ami 87 ezer négyzetkilométer terület víz alá kerülését eredményezheti, súlyos károkat okozva a fejlett tengerparti régióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.