"A szankciók nem vezetnek eredményre"

Kínaiak az amerikai-kubai viszonyról - és nemcsak arról

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök szerdán jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat, és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon.

2014.12.19 09:14MTI

Ha az évtizedeken át alkalmazott szankciók nem működtek Kubával, a 11 milliós szigetországgal szemben, mitől működnének Észak-Korea, Irán vagy éppen Oroszország esetében? - tette fel a kérdést pénteki kommentárjában a Global Times című kínai napilap.

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök szerdán jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat, és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon.

A Global Times a történelmi jelentőségű lépéssel kapcsolatban megállapította, Kuba kivárta az idejét, fenntartotta társadalmi rendszerét és a türelme végül kifizetődött. A cikk szerint az általa hűségesen követett Szovjetunió felbomlása után Havanna nagy politikai és gazdasági nyomásnak volt kitéve a Nyugat, s különösen is az Egyesült Államok részéről. Annak fényében, hogy "Washington sikeresen megdöntött több latin-amerikai kormányt", sokan feltételezték, hogy Fidel Castrót és testvérét is megfosztják a hatalmától.

Az Egyesült Államok Kuba-politikájának megfordítása Washington erejének gyengülését jelzi, s egyben azt, hogy az egység egy kis országban is az eredményes kitartás forrása.

Azokat, akik úgy vélik, hogy Kuba és az Egyesült Államok közeledése Kína kudarca, rövidlátóknak tartja a nacionalista hangvételű publicisztikáról ismert Global Times. A szerző úgy véli, az új helyzetben a kubai reformnak és nyitásnak, amelyben a kínai minta jelentős szerepet kapott, még szélesebb közegben lesz visszhangja.

"E pluralista világot nem uralhatja egyetlen fejlődési modell" - fogalmaz a cikk, megállapítva, hogy az amerikai-kubai "kibékülésnek" azt kell szolgálnia, hogy az érintettek leszámoljanak hidegháborús gondolkodásmódjukkal.

A China Daily című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében egy "történelmi ajtó megnyitásának" tartja Obama bejelentését. Ugyanakkor úgy véli, ez nem kellene, hogy meglepetésként szolgáljon, hiszen "régóta esedékes volt". Az 53 éven át tartó embargó Kuba ellen: kudarc - utalt az írás arra, hogy az elszigetelt ország a maga útját járja, az embargó nem hozta meg az amerikai típusú demokráciát a szigetországba. Ráadásul - tette hozzá - a helyzet szenvedő alanyai a kubaiak voltak, akiken - állításuk szerint - az "amerikai politikusok segíteni akartak".

A China Daily emlékeztet rá, az ENSZ Közgyűlésében 23 egymást követő éven át ítélték el az embergót. Október 28-án a világszervezet 193 tagjából 188 szavazott úgy, hogy itt az ideje véget vetni az Egyesült Államok Kuba elleni a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargójának. A szerző megállapítása szerint az "anakronisztikus amerikai politika" fennmaradásának oka az, hogy a washingtoni politikusok nem tudnak megszabadulni ideológiai béklyóiktól.

A lap szerint egyes, a döntést hevesen ellenző republikánusok meg fogják nehezíteni Obama dolgát, de az amerikai elnök ebben az ügyben maga mögött tudhatja csaknem az egész világot, mert valóban új fejezetet nyit az Egyesült Államok Kubához fűződő kapcsolataiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.