Terror

2013 augusztusa óta öt terrortámadást akadályoztak meg Franciaországban

2013 augusztusa óta öt olyan Franciaországban tervezett terrorcselekményt akadályoztak meg a titkosszolgálatok, amelyekben Franciaországba hazatérő dzsihadisták vagy olyan emberek vettek volna részt, akik nem is hagyták el az országot.

2014.12.17 17:21MTI

A francia belbiztonsági szervek öt terrortámadást akadályoztak meg 2013 augusztusa óta - közölte szerdán a francia kormány.

A szíriai és iraki harcokra szerveződő francia dzsihadista hálózatok elleni harcról szóló jelentés szerint 2013 augusztusa óta öt olyan Franciaországban tervezett terrorcselekményt akadályoztak meg a titkosszolgálatok, amelyekben Franciaországba hazatérő dzsihadisták vagy olyan emberek vettek volna részt, akik nem is hagyták el az országot.

"Franciaország más európai országokhoz hasonlóan példa nélküli terrorveszéllyel néz szembe" - hangsúlyozza a jelentés, amely szerint az elmúlt évben a francia hatóságok 13 dzsihadista hálózatot számoltak fel.

December 15-ig több mint 1200 francia állampolgár vagy Franciaországban élő ember került kapcsolatba szíriai és iraki terrorhálózatokkal. A szám az év eleje óta duplájára nőtt a kormány szerint. A friss adatok szerint jelenleg 390 francia állampolgár harcol Irakban vagy Szíriában, mintegy kétszázan pedig Törökországon át úton vannak a két ország felé.

Hatvan francia életét vesztette az iszlamista harcokban, abból a 234 franciából, aki pedig már elhagyta Szíriát, 185-en visszatértek Franciaországba. Közülük többen előzetes letartóztatásban várják a perüket, de eddig csak egyetlen Szíriából hazatért volt harcost ítéltek el, hét év börtönre.

A hatóságok szerint a nemzetközi koalíció szeptemberben indított légi csapásai óta a hazatérők száma 50 százalékkal növekedett. Amióta a francia belügyminisztérium külön segélyvonalat létesített, amelyen a dzsihádra készülők hozzátartói értesíthetik a hatóságokat, több mint hatszáz gyanús esetéről érkezett bejelentés, s több tucat esetben sikerült feltartóztatni a fiatalokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.