Csütörtökön kezdenek

EU-csúcs: befektetési csomag és Keleti Szomszédság a napirenden

A Juncker-bizottság által bejelentett, túlnyomó részt a magántőke mozgósításával számoló uniós befektetési csomag, továbbá a Keleti Szomszédság, azon belül is kiemelten Ukrajna szerepel majd az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésének napirendjén.

2014.12.17 17:07MTI

"Sok mindent meg kell vitatni, de döntést kevés ügyben lehet hozni" - érzékeltette a helyzetet a csúcstalálkozó előkészítési folyamatát ismerő diplomata, aki úgy vélte, hogy a befektetési csomaggal kapcsolatban az állam- illetve kormányfők nem pusztán az annak magját képező közpénzről, a befektetési alapról fognak tárgyalni, hanem annak a vázát építik majd fel, hogy a beruházásokat milyen irányba kellene terelni, úgy is mint például az energiaunió megteremtése, a digitális egységes piac kiteljesítése felé.

Az Európai Tanács fel fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy januárban álljon elő a csomaghoz kapcsolódó jogalkotási javaslatokkal, a két társjogalkotó intézményt, a miniszterek tanácsát és az Európai Parlamentet pedig arra kérik majd, hogy az év első felében állapodjanak meg az esetleges módosításokról, és fogadják el a javasolt jogszabályokat.

A neve mellőzését kérő forrás felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a kohéziós és strukturális alapokat "kínai nagy fal" választja el a beruházási alaptól, vagyis az új beruházásokat nem lehet majd azoknak a forrásoknak a terhére megvalósítani.

Ukrajnával összefüggésben az uniós forrás rámutatott, hogy a napokban maga Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök jelezte Brüsszelben, hogy Ukrajna gondban van, "méghozzá nem kicsi, hanem kétszámjegyű gondban", utalva arra, hogy Kijevnek hozzávetőleg 15 milliárd dollárra lenne szüksége, Jacenyuk elmondása szerint ráadásul "már tegnapra".

"Az Európai Unió se nem elég erős, se nem elég gazdag ahhoz, hogy finanszírozza Ukrajnát. Senki sem az. Teljesíteniük kell a reformok terén, amihez természetesen segítséget kaphatnak" - húzta alá a név nélkül nyilatkozó uniós diplomata.

A forrás szerint ugyanakkor a Keleti Szomszédság témakörében nem kizárólag Ukrajnáról lesz szó, hanem az Oroszországban kialakult pénzügyi helyzet is érdemes arra, hogy az állam- illetve kormányfők napirendjükre vegyék.

A diplomata emlékeztetett, hogy márciusban kezdenek lejárni az Oroszország ellen fokozatosan hozott büntetőintézkedések, s ha az unió azokat meg akarja hosszabbítani vagy változtatni akar rajtuk, ahhoz a tagállamok egyhangú döntésére van szükség.

Az Európai Tanács tagjainak küldött meghívóban Donald Tusk, az intézmény két hete hivatalba lépett új elnöke kiemeli, hogy ez lesz az első uniós csúcs, amelyen ő elnököl.

A levélből az is kiderül, hogy a befektetési csomag vitájára Az Európai Beruházási Bank és az Európai Központi Bank elnöke, Werner Hoyer, illetve Mario Draghi is hivatalos. Ukrajnáról és a Keleti Szomszédságról a meghívó szerint a vacsora alatt folyik majd a vita.

"Fontos, hogy világos politikai üzenettel távozzunk a találkozóról" - hangsúlyozza a nyilvánosságra hozott levélben Donald Tusk, aki a meghívó végén arra is utal, hogy ha sikerül mindezt csütörtökön megvitatni, akkor a csúcstalálkozó a szokásostól eltérően már csütörtök este véget is érhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.