Ukrán válság

A szakadárok folytatnák a minszki tárgyalásokat

A kelet-ukrajnai szakadárok szorgalmazzák, hogy a válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport mihamarabb üljön le velük ismét tárgyalni Minszkben, közben ugyanerről egyeztetett egymással telefonon az ukrán, az orosz és a francia elnök, illetve a német kancellár.

2014.12.17 14:57MTI

A Kreml és az ukrán elnök sajtószolgálata is beszámolt közleményében Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár között lezajlott telefonbeszélgetésről.

Az állami vezetők arról tárgyaltak, hogy a minszki megállapodások érvényesítése érdekében a hét végéig tető alá kell hozni egy újabb tárgyalást a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló -, úgynevezett összekötő csoport tagjai, valamint a szakadárok képviselőjének részvételével.

Egyeztettek arról is, hogy milyen kérdéseknek kell szerepelniük az újabb tárgyalási forduló napirendjén. Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok képviselője közölte, hogy készek azonnal elkezdeni az egyeztetéseket a tárgyalások előkészítéséről.

A luhanszki szakadárok is készek ismét tárgyalni Kijevvel a válság rendezéséről. Előző este Porosenko elnök Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott kijevi megbeszélése után azt hangsúlyozta, hogy Kijev kizárólag békés úton szeretné megoldani a kelet-ukrajnai konfliktust.

"Van egy közös megegyezésünk, amely szerint a válságot kizárólag az én béketervemre épülő szeptember 5-i és szeptember 19-i minszki megállapodások alapján rendezzük" - hangoztatta, hozzátéve, hogy Ukrajna államfőjeként rendkívüli fontosságot tulajdonít az ország szuverenitása megőrzésének és területi egysége helyreállításának.

Szerdán Varsóban az ukrán elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy akár már vasárnap újabb tárgyalásra kerülhet sor a konfliktus rendezéséről. Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban az összekötő csoport, valamint a szakadárok képviselője azonnali tűzszünet életbe léptetéséről egyezett meg.

A teljes fegyvernyugvás azonban nem valósult meg, ezért december 9-én Kijev egyoldalúan újabb fegyverszünetet hirdetett meg. A szeptember 19-i minszki találkozón a kontaktcsoport tagjai és a szakadárok képviselője jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben a tűzszünet biztosítása érdekében úgy rendelkeztek, hogy úgynevezett ütközőzónát hoznak létre a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban, ahonnan mindkét fél kivonja a nehézfegyvereit.

Kijevi jelentések szerint a december 9-én egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet óta csökkent az ukrán fegyveres erők elleni szakadár támadások intenzitása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.