Iszlamista szervezethez tartoznának?

Szinte gyerekek még - 600-at zártak be a rendőrségre

Egyiptomban 600 fiatalkorút tartanak fogva politikai okok miatt egy rendőrségi létesítményben.

2014.12.16 15:37MTI

Mintegy hatszáz fiatalkorút tartanak fogva politikai okok miatt egy észak-egyiptomi nem hivatalos rendőrségi létesítményben - közölték helyi jogvédők a Daily News Egypt című napilap keddi száma szerint.

Az állítólagos tábort - amelynek létezését a belügyminisztérium tagadja - a rendőrség fennhatósága alatt működő, Központi Biztonsági Erők nevű félkatonai szervezet üzemelteti, amelyet egyebek mellett tüntetések feloszlatásakor vetnek be.

A Nadím Központ az Erőszak Áldozatainak Rehabilitációjáért nevű emberjogi szervezet szerint a legtöbb fiatal ellen az a vád, hogy csatlakozott a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezethez, vagy engedély nélküli tüntetéseken vett részt, illetve közutakat torlaszolt el. A jogvédők arra emlékeztettek, hogy ezek olyan politikai jellegű vádak, amelyekre a hatóságok gyakran hivatkoznak az egyiptomi fiatalok elleni fellépésekkor.

A szervezet egyik jogásza elmondta, hogy szorosan együttműködnek négy olyan családdal, amelyek gyerekeit az említett helyen, a Nílus-deltában lévő Banha városában tartják fogva. Halím Heneis szerint a családok hozzátartozóit nyolc hónapja őrzik a rendőrségi létesítményben anélkül, hogy eljárást indítottak volna ellenük. Az ügyvéd arra emlékeztetett, hogy a hosszú fogva tartás sérti az egyiptomi törvényeket, amelyek fiatalkorúak esetében gyors jogi ügymenetet írnak elő.

Heneis állítása szerint a fiatalok sorsa csakúgy, mint őrizetbe vételük körülményei ismeretlenek, mivel sem a szülők, sem ügyvédjeik nem léphetnek velük kapcsolatba. Elmondta azt is, hogy a szervezet felvette a kapcsolatot további húsz érintett családdal, s jelenleg az ő támogatásukon fáradozik.

Bár az említett tábor létezését más emberjogi szervezetek is megerősítették, Háni Abdel-Latíf belügyminisztériumi szóvivő tagadta a létesítményről szóló híreket. "Ilyen központ nem létezik. Nem zárunk fiatalkorúakat börtönökbe. A 18 év alattiakat a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben helyezzük el, amint azt a törvény előírja" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.