Spór

Disznóból marha: nem csodát tettek, csak csaltak

Három kínai vállalatról derítették ki, hogy szárított marhahúscsemegéjüknek semmi köze a marhahúshoz. Azzal érveltek, hogy sertéshúsból és élelmiszer-adalékokból olcsóbban kihozták a terméket.

2014.12.16 22:28MTI
freedigitalphotos.net/KEKO64

A dél-kínai ellenőrök vizsgálatuk során a kantoni gyártású, Yisi márkájú hústermékek között olyat is találtak, amely szinte egyáltalán nem tartalmazott húst. A húsz éve a piacon lévő, országszerte ismert vállalat üzemeiben bevett gyakorlat szerint a sertéshúst vízben áztatták, hogy megduzzadjon, s ezzel hasonlítson a marhahúshoz.

A rendőrség 30 tonna hamis, csíkra vágott "marhahúscsemegét" foglalt le és nagy mennyiségű adalékanyagot. Ezekről a szakemberek azt mondják, hogy nagy mennyiségben rákkeltők lehetnek. A cégek illetékeseinek magyarázata szerint a sertéshúsért feleannyit fizettek, mint a marháért kellett volna. Azt is mondták, hogy úgy tudták, az áru minőségével - egyébként - nem volt probléma.

Kiderült, hogy a cégek 2011 óta egy családi vállalkozáshoz köthetők, és 2011-től gyártják, illetve értékesítik a hamis termékeket. Az ügy immár bírósági szakaszban van. Kínában nem ritkák az élelmiszer-hamisítások, az előkészítés és feldolgozás során gyakori a nem engedélyezett szerek használata, a média gyakran hangos az iparág szereplőit érintő botrányoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.