Ukrán válság

Orosz tábornok: nem telepítenek hadászati rakétákat a Krímbe

Az orosz haderőnem parancsnoka arra utalt ezzel, hogy nincs is értelme ilyen nagy hatótávolságú, elsősorban atomtöltetet hordozó csapásmérő fegyverek elhelyezésének a félszigeten.

2014.12.16 21:25MTI
Fotó: archív

Nincs tervbe véve az orosz hadászati rakéták telepítése a Krímbe - közölte kedden az orosz haderőnem parancsnoka, utalva arra, hogy nincs is értelme ilyen nagy hatótávolságú, elsősorban atomtöltetet hordozó csapásmérő fegyverek elhelyezésének a félszigeten.

Az Interfax hírügynökség szerint Szergej Karakajev vezérezredes, a hadászati rakétaerők parancsnoka azt mondta moszkvai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva, hogy a hadászati rakétaerőknek nincsenek ilyen tervei. Mint mondta, "erre nincs szükség".

A tábornok kifejtette: a korszerű ballisztikus rakéták hatótávolsága akkora, hogy a világ bármely pontján található célpontokra képesek csapást mérni anélkül, hogy közelebb vinnék őket az országhatárhoz. Mi több, az ilyen rakétákat pont azért telepítik az ország belsejébe, mert ott a legvédettebbek egy esetleges támadással szemben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az Interfaxnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy országa atomfegyvereket telepít a Krím félszigetre. Lavrov szerint Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően.

Oroszország márciusban csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet a stratégiai fontosságú Szevasztopol városával együtt, ahol az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja volt. A Krím annektálása óta az orosz közvéleményt foglalkoztatja az a kérdés, hogy Oroszország milyen intézkedéseket tesz a félszigeten saját biztonsága érdekében.

Karakajev vezérezredes arról is beszámolt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Oroszországban kifejlesztenek egy vasúton mozgatható harci rakétakomplexumot, amelynek neve Barguzin lesz. Ezt kizárólag orosz hadiipari üzemek fogják előállítani.

Azt is elmondta, hogy 2020-ig a hadászati rakétaerők fegyverzetébe illesztik a Szarmata (Szarmat) elnevezésű, folyékony üzemanyagú új interkontinentális ballisztikus rakétát. Ezt is kizárólag orosz hadiipari vállalatok építik meg, "nem lesz szükség az ukrán hadiipar potenciáljának felhasználására" - hangsúlyozta az orosz tábornok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.