Lavrov nem zárja ki

Oroszország atomfegyvereket telepíthet a Krímbe

"Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően."

2014.12.15 18:49MTI

Nem zárja ki az orosz külügyminiszter, hogy országa atomfegyvereket telepít Krím félszigetre. Szergej Lavrov hétfőn tett ilyen értelmű nyilatkozatot az amerikai kongresszus mindkét házában a múlt héten elfogadott, Ukrajnát támogató törvényre reagálva.

Az orosz külügyi vezető az Interfax hírügynökségnek adott exkluzív interjúban arra hivatkozott, hogy szerinte a Krím félsziget a nemzetközi jog értelmében sohasem volt atommentes övezet, hanem Ukrajna része volt, amely nem rendelkezett nukleáris fegyverrel. Lavrov azt mondta, hogy a Krím egy olyan állam - Oroszország - része lett, amely az atomsorompó egyezmény aláírója, és a megállapodással összhangban birtokol is atomfegyvereket. Leszögezte, hogy Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően.

Oroszország március 21-re csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet. Moszkva a terület vezetésének közreműködésével végrehajtott, - a nemzetközi közösség által elítélt - egyoldalú lépést azt követően tette meg, hogy orosz fegyveresek jelenléte mellett március 16-án népszavazást tartottak a Krímben.

A referendumon a hivatalos adatok szerint a résztvevők csaknem 100 százaléka voksolt az Oroszországhoz csatlakozásra. Ukrajna és a külföldi államok nem ismerik el a félszigetet Oroszország részének.

Kijev véleménye szerint a Krím elcsatolásával Moszkva megsértette az EBESZ budapesti tanácskozásán 1994 december 5-én aláírt nemzetközi egyezményt, amely biztosította Ukrajna szuverenitását és területi egységét, miután az ország csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez.

Az orosz külügyminiszter az Ukrajnának adható katonai segítségnyújtást és további büntetőintézkedéseket lehetővé tevő amerikai jogszabályt törvénytelennek és Oroszországgal szembeni ellenséges lépésnek minősítette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a törvény alkalmazása jelentős részben Barack Obama elnökön múlik.

Lavrov egyebek között arra figyelmeztetett, hogy a Roszoboronexport vállalataira vonatkozó korlátozások az orosz fegyverexportőr cég ukrajnai partnereit is sújtanák. Az orosz diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy országa az egyetlen, amely arra törekszik, hogy a szakadár donyec-medencencei területek: az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok Ukrajna részei maradjanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.