Blokád

Kiakadt a taxióra Párizsban az Uber miatt

Párizs körüli taxisblokádra szólította fel hétfőre tagjait a három legjelentősebb francia taxisszervezet. A taxisok az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás ellen tiltakoznak.

2014.12.14 15:34MTI
Kép: uber.com

Miután a párizsi kereskedelemi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, a három legjelentősebb taxivállalat "ezen igazságtalanság ellen határozott és heves válaszlépésre" kérte a taxisokat. Véleményük szerint az Uber tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisok esetében szigorú követelmények.

A felhívás szerint "óriási mobilizáció" várható hétfő reggel 5 órától a Roissy - Charles de Gaulle repülőtér körül, illetve az onnan Párizsba vezető északi autópályán, a fővárosba keletről bevezető utakon, a Párizstól déli irányban található Orly repülőtérről bevezető autópályán és a nyugati irányba induló autópályán. Azaz Párizs körül teljes blokádot hirdettek a taxisok.

Az amerikai központú Uber már Európa sok országában jelen van, és munkamódszere már számos helyütt éles tiltakozásokat váltott ki. A szolgáltatás Franciaországban február óta elérhető. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Magyarországon is egyre többen veszik igénybe, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium a közelmúltban egyeztetéseket indított a megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.