Katolikus Karitász

Harminc kárpátaljai intézményben biztosan lesz fűtés

"Felelősek vagyunk egymásért, és ha a testvérünk bajban van, akkor segítünk rajta".

2014.12.12 19:26MTI

A Katolikus Karitász jóvoltából harminc kárpátaljai intézményben biztosan lesz fűtés. Az első kazánokat Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át pénteken Munkácson és Ráton. Munkácson két intézmény, a Szent Erzsébet Szeretetkonyha és a Szent István Katolikus Líceum, Ráton pedig a Szent Mihály Gyermekotthon kapott kazánt.

Écsy Gábor a szeretetkonyha kazánját átadva arról beszélt, hogy Soltész Miklós felhívására több mint egy hónapon keresztül gyűjtöttek adományokat. A Szent István Katolikus Líceumban a Karitász igazgatója reményét fejezte ki, hogy az intézmény diákjai és tanárai nemcsak a kazánok melegét érzik át, hanem az adományozók szeretetét is.

Écsy Gábor közölte: 32 millió forintot adtak át a munkácsi püspökségnek, illetve a Karitász kárpátaljai szervezetének. Hangsúlyozta, hogy az összefogás azt tükrözi, "felelősek vagyunk egymásért, és ha a testvérünk bajban van, akkor segítünk rajta".

Soltész Miklós kiemelte: a legfontosabb, hogy szociális és oktatási intézmények, plébániák, parókiák, lelkészségek kapjanak kazánokat, amelyekkel ki tudják váltani a gázfűtést. Így végeredményben több ezer emberen tudnak segíteni. Hozzátette, hogy nemcsak magyarokon, hanem ukránokon és ruszinokon is.

Az államtitkár elmondta: a legnagyobb adományozó, a Katolikus Karitász mellett a református egyház is nagy segítséget nyújtott, és a többi karitatív szervezet is kivette részét a gyűjtésből. Végleges összesítés még nincs - mondta -, de legalább 150 helyre fognak eljutni kazánok. Soltész Miklós ugyanakkor az adományozó szervezetek munkájánál is fontosabbnak nevezte az adományozó emberek szerepét.

Majnek Antal munkácsi püspök dicséretesnek nevezte, hogy ezúttal nem ők "mentek könyörögni", hanem a magyar kormánynak és a magyar egyházaknak jutott eszükbe segíteni Kárpátalja szegényein. A püspök beszélt arról is, hogy a Katolikus Karitász korábban, az árvizek idején is sokat segített.

A mostani segélyakció azonban annyival "szebb" - fogalmazott -, hogy megelőzi a tragédiát. Ismertetése szerint Kárpátalján egyre többen fűtenek fával. A gázzal "spórolnak" - mondta - mert nagyon drága lett, ráadásul az emberek félnek attól is, hogy elzárják a gázvezetéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.