Olaszország

Tüntetők és rendőrök csaptak össze az olasz általános sztrájk megmozdulásain

Rómában, Milánóban és Torinóban is tüntetők és rendőrök csaptak össze a pénteki olasz általános sztrájk keretében rendezett megmozdulásokon. A szakszervezetek szerint a dolgozók hetven százaléka csatlakozott a nyolc órás sztrájkhoz.

2014.12.12 18:02MTI

Ötvennégy olasz város utcáin tartottak szakszervezeti demonstrációt a Matteo Renzi vezette kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjával szemben.

Az általános sztrájkot meghirdető UIL szakszervezeti föderáció Rómában, a CGIL Torinóban tartott tüntetést Susanna Camusso főtitkár vezetésével. Camusso beszédében kijelentette: a kormány a dolgozóknak több évtizede védelmet biztosító munkavállalói jogokat készül eltörölni.

"Renzi nem áll velünk szóba, és megy a maga útján. Mi is ezt tesszük!" - hangoztatta a CGIL főtitkára párbeszédet sürgetve kormánytól. A torinói tüntetésen részt vevő baloldali ifjúsági csoportok tagjai összecsaptak a rendőrökkel. Kilenc tüntetőt őrizetbe vettek. Milánóban fiatalok egy csoportja be akart törni Lombardia tartományi székházába, rendőrkordon tartotta vissza őket.

Rómában a tüntetők üres lakóházakat foglaltak el, ahonnan a rendőrség távolította el őket. Máshol a kormányt vezető Demokrata Párt (PD) irodáit festékkel dobálták meg. A szicíliai Palermó színházának a tetején a színház zenekarának tagjai tüntettek. Az Alitalia olasz légitársaság több mint 200 járatát törölték.

Az olasz vasutasok szombat éjféltől újabb 24 órás sztrájkba kezdenek. Matteo Renzi miniszterelnök kijelentette: reformok nélkül Olaszország nem tud talpra állni. Giorgio Napolitano olasz államfő szerint a kormány és a szakszervezetek közötti feszültség "nem tesz jót az országnak". Idén január-december között Olaszországban 1300 sztrájkot tartottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.