Válaszol a NATO?

Erős orosz katonai aktivitást észlelnek a Balti-tenger térségében

A kalinyingrádi Balti flotta és az orosz légierő előzmény nélküli aktivitása észlelhető az utóbbi napokban a Balti-tenger térségében, a nyugtalanító jelenséggel kapcsolatban a NATO "valamiféle reagálást" fontolgat.

2014.12.11 10:48MTI

Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter - aki a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik - TVN24 hírtelevízióban hangsúlyozta, hogy Lengyelországot jelenleg nem fenyegeti Oroszország támadása.

A miniszter szerint a Balti-tenger - főleg nemzetközi - vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépet tartóztatott fel.

"Ez egy folytonos orosz tesztelés, de helyt tudunk állni” - fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek „nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”. Siemoniak aláhúzta: nincs szükség arra, hogy a legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben.

„Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító" - tette hozzá.

A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierő múlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek.

Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokú készültségbe helyezte hadseregét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.