Baleset egy lőszerraktárban

Robbanások miatt százakat evakuálnak Csehországban

Több száz embert evakuáltak szerdán Dél-Morvaországban, miután Zlíntől mintegy harminc kilométerre délkeletre egy lőszerraktárban többtucatnyi kisebb-nagyobb robbanás történt. A robbanások oka egyelőre ismeretlen.

2014.12.03 15:11MTI

Rendőrségi közlés szerint biztonsági okokból döntöttek Lipová és Haluzice települések lakosságának ideiglenes kitelepítéséről. Ez a két település van a legközelebb a régi gépgyárban kialakított lőszerraktárhoz. A jogilag a hegyvidéki Vlachovice községhez tartozó Vrbetice lőszerraktárral már hónapok óta problémák vannak, és a környékbeli lakosság a raktár megszüntetését követeli.

A raktárban október 16-án is volt egy nagy robbanás, amelyben két ember életét vesztette. A vizsgálatok szerint elsősorban bombák, ágyúlövedékek és gránátok, összesen több tucat tonna lőszer robbant fel, amelyeket különféle magáncégek a hadsereg által kiselejtezett lőszertartalékokból vettek meg és Vrbeticében raktároztak el.

Nem hivatalos adatok szerint az ottani raktárakban több mint hétezer tonna lőszert tartanak. A rendőrség már az októberi robbanáskor lezárta az egész környéket, és felszólította mindazokat a cégeket, amelyek a régi gépgyár épületeiben kialakított raktárakban lőszert tárolnak, hogy szállítsák azt biztonságos helyre.

A hatályos előírások szerint azonban a munkálatokat csak azután lehet megkezdeni, hogy a robbanás területét teljes mértékben biztonságossá tették. Tűzszerészek szerint a robbanások helyszínének biztonságos kitisztítása és a különféle lőszerek elszállítása legalább egy évet igényel, s a költségek több száz millió koronára rúgnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.