Ukrán válság

Az energiaipari minisztérium vállalatai "kivonulnak" a szakadár területekről

Az ukrán energetikai és szénipari minisztériumhoz tartozó állami vállalatok "kivonulnak" péntektől a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről.

2014.11.28 09:59MTI

Az ukrán média idézte péntekre virradóra a tárca erről szóló rendeletét, amely szerint péntektől megszüntetik a gyártást és a pénzügyi-gazdasági tevékenységet a minisztériumhoz tartozó állami vállalatok, amelyek azon a területen folytatnak tevékenységet, ahol zajlik az úgynevezett terrorellenes hadművelet, vagyis a szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk és Donyeck megyei területeken.

A minisztériumi rendelete mintegy állami 250 vállalatra vonatkozik. Az érintett cégek vezetőinek át kell helyezniük más településekre üzemeiket azokról a területekről, amelyek nincsenek vagy nincsenek teljesen az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt. El kell költöztetniük az ott dolgozókat - amennyiben ők ezt akarják - is, illetve el kell szállítani onnan a vagyontárgyakat és a dokumentumokat.

Petro Porosenko ukrán elnök két hete rendelte el minden közszolgálati intézmény kivonását az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről. A döntés egyebek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra vonatkozott.

Porosenko rendelete egyenes következménye volt annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságokban" november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét Oroszországon kívül senki nem ismerte el. Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.