Mikó-ügy

Visszaállamosításoktól tartanak az erdélyi magyar lapok

Egy visszaállamosítási folyamat kibontakozásától tartanak az erdélyi magyar lapok a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását érvénytelenítő szerdai jogerős bírósági ítélet után, amely egyúttal felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek.

2014.11.27 10:32MTI

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék napilap csütörtöki vezércikkében megállapítja: "valami nagyon nincs rendben abban az országban, ahol bűncselekménynek minősítik a restitúciót".

A cikkíró megállapítja, "az ítélet következményei beláthatatlanok, a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsulása helyett visszaállamosítást indíthatnak el, de valószínűleg a többi magyar jogkövetelésre is kihatnak".

A Háromszék arra a romániai közhangulatra hívta fel a figyelmet, amelyben az ítélet megszületett. Megjegyezte, az utóbbi hetek leghangzatosabb korrupciós ügyei is a visszaszolgáltatási folyamathoz, vagy a visszajáró, de természetben vissza nem szolgáltatható vagyon utáni kárpótláshoz kapcsolódnak.

"Mindezek mellett nem tudunk és nem is szabad elvonatkoztatni azoktól az elmúlt időszakban nagy sajtóvisszhangot kapott kijelentésektől, melyek még a választási kampányban hangzottak el, és melyekben azzal riogattak, hogy Erdély felét vagy tán az egészet +odaadják+ úgymond a magyar egyházaknak, grófoknak vagy éppen a szászoknak" - vélte a cikkíró.

Szerinte a valós korrupciós ügyek összemosása a magyar vagy éppen a szász közösség jogos követelésével – "inkább tűnik jól irányított restitúcióellenes hangulatkeltésnek, mintsem véletlenek egybeesésnek".

A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkében megállapítja, a szerdai ítélet akár a visszaállamosítás veszélyének a jegyeit is hordozhatja. A Mikó-ügy precedensteremtő jellegét tartja a legnagyobb gondnak.

"Ahogy egy nagytakarítás alkalmával esetenként olyasmi is törik, porlad, aminek nem azt a sorsot szánták, úgy a többi visszaszolgáltatott egyházi ingatlan is áldozatul eshet az önmagában dicséretes romániai rendteremtési folyamatnak" - állapította meg a Krónika cikkírója.

Arra is figyelmeztet, hogy a patinás iskolaépület Sepsiszentgyörgy város tulajdonába kerül, azt nem lehet elidegeníteni, és iskolaként kell használni.

"Az iskolafenntartói törvény esetleges módosítása azonban egy csapásra olyan helyzetet teremthet, ami évtizedekkel veti vissza a honi magyarság komfortállapotát" - vélte a Krónika vezércikkírója.

A kolozsvári Szabadság napilap "Jogálom, rémálom" című vezércikkében hátborzongatónak nevezi, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után, a korrupcióellenes harc forgatagában olyan embereket bélyegeznek meg bűnözőként, akik tisztességesen tették a dolgukat, a román törvények betűje szerint jártak el.

"Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőt és Marosán Tamás református egyházi jogtanácsost ugyan nem ítélték szabadságvesztésre, ennek ellenére az elmarasztaló ítélet érthetetlen, igazságtalan, megalázó.

A következtetés egyértelmű: a sajátos román jogállami (jogálomi?) elvekre hivatkozva példát akartak statuálni, megfékezni az efféle magyar-ügyek terjedését, elbátortalanítani, megfélemlíteni mindazokat, akik továbbra sem mondtak le az elkobzott tulajdonok jogos visszaköveteléséről" - állapította meg a Szabadság napilap vezércikkírója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.