Jönnek az ünnepek

Viszonylagos nyugalom volt Fergusonban

A hatósági készültségnek, a hóesésnek és talán a hálaadás közelgő, csütörtökön megünnepelendő napjának köszönhetően viszonylagos nyugalom volt szerda éjjel Fergusonban.

2014.11.27 07:09MTI

A csaknem kétharmad részben fekete többségű város több pontját a Nemzeti Gárda fegyveres egységei ellenőrizték. A helyi rendőrség épületénél ezúttal mintegy kéttucatnyian tiltakoztak csupán.

Jay Nixon, Missouri állam kormányzója, aki a Nemzeti Gárda 2200 tagját vezényelte Fergusonba és környékére, kijelentette, hogy a csapaterősítés "hasznos" volt.

A St. Louis elővárosának számító, 21 ezres településen hétfőn zavargások törtek ki, miután az illetékes megyei vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem kell bíróság elé állítani Darren Wilson rendőrt, aki augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt.

Kedden az Egyesült Államok mintegy 170 településén tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyek nyomán a rendőrök több mint 400 személyt előállítottak - közülük 58-at Fergusonban, ahol kedd éjjel felgyújtottak egy rendőrautót és a városháza környékén ablakokat törtek be.

Los Angelesben 200 tiltakozót vettek őrizetbe a hatóságok. A helyi rendőrség a tüntetőknek négy percet adott arra, hogy távozzanak a helyszínről, többek között a rendőrség székháza előtti területről és a környező utcákról. Aki nem távozott azt őrizetbe vették. A későbbiekben csupán azok szabadulhattak, akik kifizették az 500 dollárnyi óvadékot.

A nem fizetők december elsejéig maradnak a fogdában - közölte a rendőrség. St. Louisban mintegy 200 tüntető szerdán megtartotta Wilson tárgyalását. A demonstrálók közül hármat őrizetbe vettek. Több más amerikai városban is voltak megmozdulások.

Harlemben Brown szülei szerdán együtt imádkoztak két, ugyancsak rendőr által megölt fekete fiatal családjával. Brown apja és anyja több nyilatkozatban mély felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Wilson előző nap az ABC Newsnak kijelentette: az üggyel kapcsolatban tiszta a lelkiismerete. A szülők új és "tisztességes" eljárást sürgettek.

Az anya, Lesley McSpadden a CBS-nek úgy nyilatkozott, hogy "egyetlen szavát sem" hiszi el a rendőrnek. A missouri államügyész egy 2013-ban elkészített jelentése szerint egyébként a rendőrök által megállásra felszólított gépkocsivezetők több mint 85 százaléka fekete és a letartóztatások aránya az afroamerikaiak körében több mint duplája a fehérekének.

A város polgármestere, James Knowles - csakúgy, mint az önkormányzati tanács többsége is - fehér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.