Krím

Oroszország harci repülőgépeket telepített a belbeki repülőtérre

A márciusban Ukrajnától elszakított területre tíz darab Szu-27-es nehéz elfogó vadászgépet és négy Szu-30M2 típusú nehéz vadászbombázót vittek.

2014.11.26 14:53MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Oroszország 14 harci repülőgépet telepített a Krím félszigeten lévő belbeki repülőtérre - tájékoztatott szerdán az orosz Déli Katonai Körzet sajtóosztálya.

A márciusban Ukrajnától elszakított területre tíz darab Szu-27-es nehéz elfogó vadászgépet és négy Szu-30M2 típusú nehéz vadászbombázót vittek.

A korszerű gépeket a dél-oroszországi Krasznodari határvidék támaszpontjairól telepítették a Szevasztopol közeli felújított belbeki repülőtérre, és az ott nemrég létesített harci repülő ezred gépeinek száma ezzel 30-ra bővült. Ebből hat oktatási célokat szolgál. A gyakorlórepüléseket a jövő hétfőn kezdik meg.

Az Interfax orosz hírügynökségnek korábban az orosz hadsereg vezérkaránál azt mondták, hogy a 4. számú légierő és légvédelmi parancsnokság keretében létrehoznak egy repülő hadosztályt, amelynek egy része a Krímben fog állomásozni.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt is megírta, hogy Belbekben, a 27. számú vegyes repülő hadosztály bázisán jelenleg a 62. számú katonai repülőezred található, amely az új hadosztály részét fogja alkotni. A 62. ezredet még 1941-ben hozták létre az Azovi-tenger parti Jejszkben. 1942 májusában részt vett Szevasztopol védelmében.

1947 óta pedig folyamatosan a Szevasztopol közeli Belbeken állomásozik. Oroszország 2020-ig 1,75 milliárd eurónak (mintegy 537 milliárd forint) megfelelő összeget szán arra, hogy fejlessze az elcsatolt Krím félszigeten állomásozó fekete-tengeri hadiflottát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.