Ukrán válság

Az EU szégyene lenne a Mistral leszállítása az oroszoknak?

"Meglehetősen szokatlan és az Európai Unió számára szégyen lenne, ha az unióban épített Szevasztopol helikopter-hordozó hajó befutna a szevasztopoli kikötőbe".

2014.11.26 08:15MTI
Forrás: youtube.com (RT)

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter szerint az Európai Unió szégyene lenne, ha Franciaország leszállítaná Oroszországnak a Mistral osztályú hadihajókat.

"Lettország számára elfogadhatatlan az, hogy európai uniós országok katonai felszerelést vagy Mistral hajókat terveztek szállítani Oroszországnak" - idézte szerdán a lett és az ukrán média Rinkevics szavait.

"Meglehetősen szokatlan és az Európai Unió számára szégyen lenne, ha az unióban épített Szevasztopol helikopter-hordozó hajó befutna a szevasztopoli kikötőbe" - mondta a külügyminiszter nyilvánvalóan utalva arra, hogy az Ukrajnához tartozó Szevasztopol városát, illetve egészében a Krím félszigetet csak néhány hónapja, márciusban kebelezte be Oroszország, ami miatt a Szovjetunió bukása óta legsúlyosabb diplomáciai válság tört ki a nyugati nagyhatalmak és Moszkva között.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő ugyanakkor a Figaro című francia lapnak adott interjúban azt mondta, hogy Franciaországnak be kell tartania az Oroszországnak adott szavát, és le kell szállítania a Mistralokat.

Az első, Mistral osztályú francia helikopter-hordozó hadihajó átadását Oroszországnak eredetileg októberre tervezték, de a leszállítást az ukrán válság miatt a francia kormány szeptember elején felfüggesztette amerikai és brit diplomáciai nyomásra.

Oroszország 2011-ben rendelt meg Franciaországtól két Mistral típusú hadihajót. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességűek, alkalmasak csapatok, helikopterek, harckocsik szállítására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.