Tabudöntés

Kínában törvény készül a családon belüli erőszak ellen

Kínában törvény készül a családon belüli erőszak ellen, ami egy olyan probléma központi elismerése, amely hagyományosan tabunak számít a kelet-ázsiai országban.

2014.11.25 19:40MTI

A tervezet szerint a különböző társadalmi szervezeteknek, magánszemélyeknek jogukban áll majd az áldozat családján belül a fizikai vagy a mentális erőszakot szóvá tenni, megakadályozni, illetve jelenteni az illetékeseknek.

A segélyszervezetek, óvodák, általános- és középiskolák, egészségügyi intézmények kötelesek lesznek a hatóságok tudomására hozni az ilyen eseteket. Amennyiben ezt nem teszik meg időben, jogi következményekkel kell számolniuk. A rendőrségnek minden esetben intézkednie kell, az áldozat pedig kérelemmel fordulhat a hatóságokhoz, kezdeményezve biztonságának szavatolását.

A kormányzati, igazságügyi és egyéb szerveknek szükség esetén gondoskodniuk kell az érintettek orvosi ellátásáról, az áldozatok jogainak védelméről, ha gyerek is érintett, akkor elhelyezéséről.

A hatályos törvények értelmében általában az erőszakot elkövetőkkel szembeni büntetés enyhébb esetekben megrovás, súlyosabbaknál büntetőjogi eljárást kell indítani. A büntetés öt napig terjedő elzárástól az őrizetbe vételen és a megfigyelés alatt tartáson át börtön is lehet legfeljebb 2 év időtartamra.

Amennyiben az erőszak súlyos sérülésekhez vagy halálhoz vezet, hét év szabadságvesztés is kiszabható. Kínában eddig nem volt külön törvény a családon belüli erőszakra, annak elemeit különböző jogszabályok, a házassági törvény, a fiatalkorúak védelmét, valamint a nők jogainak védelmét szolgáló törvények tartalmazzák.

A probléma régi keletű a világ legnépesebb országában, ahol a családtagok közötti konfliktus hagyományosan titkolt és szégyellt magánügy. A kínai nőszövetség már 2008-ban kezdeményezte egy kapcsolódó törvény megalkotását, és 2013 januárjában nyilvánosságra hozott felmérése szerint a házasságban élő nők egynegyede szenved családon belüli erőszaktól, de az is kiderült: ritkán kérnek segítséget.

Míg régebben az ehhez hasonló esetek egyáltalán nem kerültek sem a bíróságok, sem a nyilvánosság elé, az elmúlt években több tragikusan végződött eset is felhívta a figyelmet a probléma súlyosságára.

Miután 2010-ben egy nő megölte az őt rendszeresen bántalmazó férjét, és ezért halálra ítélték, a családon belüli erőszak elleni törvényt sürgető aláírásgyűjtés indult. Az érdekvédők szerint azonban nem csak a nők vannak a családokban veszélynek kitéve.

A nőszövetség és az országos statisztikai hivatal egy korábbi felmérésében a gyerekek közül a megkérdezett lányoknak 33,5, a fiúknak pedig 52,9 százalékát bántalmazták fizikailag egy adott évben. A kínai központi televízió keddi összefoglalójában arra világított rá, hogy az időseknek több mint 13 százaléka elszenvedője valamilyen bántalmazásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.