Visszatérne a biztonság?

Az orosz duma elnöke "kiűzetné" az Egyesült Államokat a NATO-ból

"Van egy fantasztikus javaslatom. Azt javasolnám az európai partnereknek, hogy űzzék ki a NATO-ból az Egyesült Államokat. Meggyőződésem, hogy a stabilitás és a biztonság Európában meglehetősen gyorsan visszatérne a kellő állapotba."

2014.11.25 17:22MTI

Az orosz duma elnöke szerint, ha az európai államok kiűznék az Egyesült Államokat a NATO-ból, visszatérne a biztonság és stabilitás Európába.

Szergej Nariskin egy keddi, Moszkvában rendezett nemzetközi tanácskozáson azt mondta: "Van egy fantasztikus javaslatom. Azt javasolnám az európai partnereknek, hogy űzzék ki a NATO-ból az Egyesült Államokat. Meggyőződésem, hogy a stabilitás és a biztonság Európában meglehetősen gyorsan visszatérne a kellő állapotba" - idézte az orosz törvényhozás alsóházi elnökét az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökség.

A duma elnöke, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik vezető politikusa az általa kezdeményezett kerekasztal-beszélgetésen azt is hangoztatta, hogy az ukrán válság Oroszországnak a külvilágtól való, "a történelemben példátlan elszigetelésére tett kísérletre" adott okot.

Szerinte "a kezdeményezők egyáltalán nem rejtik véka alá szándékukat" és ezt "szemtelenül, zsarolás és a közvélemény manipulálása útján azok hajtják végre, akik a nemzetközi helyzet élezésében, új európai biztonsági válságban érdekeltek". Szergej Nariskin nem nevezte meg "Oroszország elszigetelésének kezdeményezőit".

Az RBK arról is beszámolt, hogy a moszkvai tanácskozáson részt vevő európai politikusok és szakértők bírálták az Európai Unió szerintük oroszellenes politikáját.

Közöttük volt Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke, aki sajnálatosnak mondta, hogy Ausztria csatlakozott az Oroszország elleni európai uniós büntetőintézkedésekhez és azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nincs saját álláspontja, az amerikai érdekeket követi.

Aymeric Chauprade, a Marine Le Pen vezette francia szélsőjobboldali Nemzeti Front európai parlamenti képviselője azt állította, hogy a franciák többsége nem akarja " az amerikai diktátumot", és azzal fejezte be felszólalását a moszkvai kerekasztal-beszélgetésen, hogy "Éljen Franciaország, éljen a szent Oroszország!"

Az RBK hírügynökség megjegyezte, hogy Szergej Nariskin orosz parlamenti elnök nem először tett éles hangvételű kijelentéseket.

A politikus kedden Dalia Grybauskaite litván elnököt "durva oroszellenességgel" vádolta, arra reagálva, hogy a balti állam elnöke a múlt csütörtökön a litván rádiónak azt mondta: Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is fenyegeti.

Az orosz duma elnöke erre azt mondta, hogy a litván államfő nyilvánvalóan "gazdáinak és a nemzeti-radikálisoknak, neonáciknak és más szélsőségeseknek akar megfelelni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.