Friss eredmény

Amerikába szökött korrupt kínai hivatalnokokat toloncoltak vissza a hazájukba

A Rókavadászat-2014 elnevezésű hathónapos kampányban több mint 310 kínai szökevény akadt horogra külföldön, és mindannyiuknak hazájukban kell felelniük a tetteikért.

2014.11.24 15:01MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A kínai-amerikai igazságügyi együttműködés friss eredményének tekintik Pekingben, hogy több mint tucatnyi Egyesült Államokba szökött, gazdasági bűncselekményekkel, korrupcióval gyanúsított személyt toloncoltak vissza Kínába - írta a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői számának címoldalán.

A közbiztonsági minisztérium legfrissebb jelentése szerint a Rókavadászat-2014 elnevezésű hathónapos kampányban több mint 310 kínai szökevény akadt horogra külföldön, és mindannyiuknak hazájukban kell felelniük a tetteikért. Többségüknek sikkasztás, a közpénzek hűtlen kezelése és csalás miatt kell bíróság elé állniuk - számolt be Liu Tung, a tárca hivatalvezető-helyettese.

A hazahozott személyek összesen 57 országból, illetve területről érkeztek, köztük Kanadából, Japánból, Ausztráliából, Thaiföldről és Belgiumból. Kínában a megfelelő bizonyítékok alapján bűnügyi eljárás indul ellenük. Olyanok is akadtak, akik önként tértek vissza, ők enyhébb büntetésre számíthatnak - közölte Tiu.

Az igazságügyi tárca kapcsolódó adataiból kiderült az is, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok vált a büntetésük elől menekülő korrupt vezetők elsődleges célpontjává. Ezek az emberek - többségükben kormányzati tisztségviselők vagy állami vállalatok vezetői - illegálisan szerzett jövedelmükből nagy összegeket is utaltak külföldre.

Tudták, hogy az országok közti kétoldalú kiadatási egyezmény híján, a bonyolult és lassú eljárások miatt igen nehézkes lesz őket bíróság elé állítani. A hatóságok korábban olyan listát nyújtottak át egyesült államokbeli partnereiknek, amelyeken az elsősorban korrupcióval gyanúsított hivatalnokok, vezetők szerepelnek, s akik kézre kerítésében számítottak az amerikai fél együttműködésére.

Az utóbbi időkben Washington részéről készség mutatkozott a közös fellépésre, aminek eredményeként, a bizonyítékok rendelkezésre bocsátása után elfogtak több bujkáló személyt, s egyben vagyonukat, tehát ingatlanukat és bankszámlájukat is zárolták.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) közelmúltbéli pekingi csúcskonferenciáján kínai kezdeményezésre a tagországok elfogadták egy olyan térségi bűnüldözési hálózat (Act-Net) létrehozását, amely a szökésben lévő korrupt hivatalnokok elfogását célozza. A téma külön is téma volt Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján.

A kínai és az amerikai igazságügyi szervek képviselői a jövőben évente fognak találkozni, hogy mások mellett e témában is egyeztessék a legaktuálisabb tennivalókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.