Akadozott a számlálás

Lemondott a lengyel országos választási bizottság elnöke

Lemondott posztjáról péntek délután Andrzej Jaworski, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke, távozása a vasárnapi helyhatósági választásokon leadott szavazatok akadozó számlálásával függ össze.

2014.11.21 19:28MTI

A hatvannyolc éves Jaworski 2010 óta volt a PKW elnöke. Szerdán Kazimierz Czaplicki, a PKW végrehajtó szervének, az országos választási irodának elnöke köszönt le hivataláról.

Azt megelőzően Bronislaw Komorowski lengyel elnök őrültségnek nevezte azt a követelést, hogy az egész PKW leváltsák. A testület menesztését ugyanis több politikai erő, köztük a legfőbb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) követelte.

Ugyanezzel a követeléssel szerveztek ülősztrájkot a csütörtök esti tüntetés után a PKW székhelyébe behatoló tiltakozók. E megmozdulás miatt a PKW felfüggesztette a választási eredmények feldolgozását.

Miután a rendőrség péntekre virradó éjjel őrizetbe vette a tiltakozókat és velük együtt a helyszínen dolgozó újságírókat is, a PKW péntek délelőtt felújította tevékenységét. A választási eredmények közlését péntek délutánra ígérte a bizottság, erre azonban egyelőre nem került sor.

A szavazás és a szavazatszámlálás során tapasztalt számos szabálytalanság miatt a választásokat az exit pollok szerint megnyerő PiS és a szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) új szavazás meghirdetését sürgette még csütörtökön.

Az SLD az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek meghívását is követelte az új választásokra. Ewa Kopacz miniszterelnök, akárcsak Bronislaw Komorowski elnök azonban kizártnak és károsnak nevezte ezt a megoldást.

A választások tisztaságával kapcsolatos kifogások nem a politikusok, hanem a bíróságok hatáskörébe tartoznak – mondta Kopacz, aki ugyanakkor elismerte, hogy az országos választási bizottság (PKW) "nem boldogult az elektronikus rendszerrel". Komorowski a történtek miatt pénteken lemondta a jövő héten esedékes japán útját.

A lengyel rádió közlése szerint a lengyel elnök hétfőn az alkotmánybíróság jelenlegi és volt elnökeivel konzultálna a választások utáni helyzet lehetséges rendezéséről.

A lengyel és nemzetközi újságíró szervezetek, köztük a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a Press Club aggodalommal kíséri a PKW székhelyén őrizetbe vett újságírók sorsát. Az újságírók védelmében pénteken a PiS is kiadott nyilatkozatot, bár a csütörtöki tiltakozástól korábban elhatárolódott a párt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.