Ukrán válság

Az új hidegháborút a Nyugat váltotta ki

Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök szerint a Nyugat és Kelet új konfliktusa mögött az ukrán válság áll.

2014.11.21 15:11MTI
Forrás: Wikipedia

Egy új hidegháború közepette van ma a világ, amelyet nem Oroszország, hanem a Nyugat váltott ki - állítja Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök egy orosz televíziónak adott, csütörtökön este sugárzott interjúban.

"Sosem számítottam arra, hogy még az életem folyamán újra a hidegháború második szakaszában találjuk magunkat. Ezzel én soha nem számoltam. Azok közé tartozom, akik úgy vélik, hogy ezt a hidegháborút nem Moszkva váltotta ki, de félek, hogy a másik oldal. Ezt, mint olyan ember, akik ötven évig a kommunizmusban élt, ki kell mondanom" - mondta a Dozsgy ellenzéki orosz televízióban Klaus, akinek nyilatkozatát a cseh közszolgálati televízió ismertette.

Ukrajnát ugyanakkor "mesterséges államalakulatnak" minősítette a volt cseh államfő.

Klaus szerint a Nyugat és Kelet új konfliktusa mögött az ukrán válság áll. "Nehéz számomra ezt a helyzetet értékelni, de attól tartok, hogy Ukrajna tragédiáját a Nyugat és a Kelet közti új konfliktusokra használtak ki, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. A Nyugat kihasználta Ukrajna belső problémáját, az orosz reakció csak válasz volt arra, ami Ukrajnában történt, és nem kiváltó oka az összes problémának" - állította a politikus, aki 2003 és 2013 között volt Csehország elnöke.

A volt cseh államfőnek meggyőződése, hogy a konfliktus megoldása Kijev és a felkelők közti közvetlen tárgyalásokban rejlik.

"Ha az eseményeket belső ukrán ügynek minősítem, akkor úgy vélem, hogy a párbeszédet Ukrajnán belül kell lefolytatni, más lehetőség nincs. Ezt nem lehet Moszkvában, Washingtonban vagy Brüsszelben megoldani. Ilyen tárgyalásokon nem arról van szó, hogy az egyik oldal 10:0-ra nyerjen, kompromisszumra van szükség 5:5 vagy 6:4 arányban. Ha azonban mindenki 10:0-ás eredményt akar, akkor Ukrajnában soha nem lesz nyugalom" - fejtette ki Klaus, aki ezt a véleményét az ukrajnai helyzet rendezéséről már korábban sem rejtette véka alá.

Klaus az interjúban megismételte korábbi véleményét, hogy számolni kell Ukrajna szétesésével, ezt jelezte az is, hogy Ukrajnát "mesterséges államnak" minősítette. Ennek kapcsán emlékeztetett: Csehszlovákiában a csehek és a szlovákok különválását békés úton, konfliktusok nélkül oldották meg.

A volt cseh államfő véleménye Ukrajnáról és a kelet-nyugati viszony kiéleződéséről lényegében megegyezik utódja véleményével. Milos Zeman szintén belső ügynek tartja az ukrajnai konfliktust, és nem egy orosz beavatkozás következményének.

Ukrajna csütörtökön diplomáciai úton tiltakozott Milos Zeman cseh államfő Ukrajnáról szóló kijelentései ellen.

Prágában közölték: az ukrán külügyminisztérium hivatalába kérette Ivan Pocuch kijevi cseh nagykövetet, és felhívta a figyelmét arra, hogy Zemannak az ukrajnai helyzetet érintő bizonyos kijelentései elfogadhatatlanok Ukrajna számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.