Amerikai választás

2016: bejelentkezett az első potenciális elnökjelölt-aspiráns

Hillary Clinton volt külügyminiszter, szenátor és first lady párton belüli riválisa lehet.

2014.11.22 01:30MTI

Egy háborúellenes, baloldali demokrata exszenátor, Jim Webb személyében bejelentkezett az első politikus, aki a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelem egyik szereplője és - ha ő is rajthoz áll - Hillary Clinton volt külügyminiszter, szenátor és first lady párton belüli riválisa lehet.

Webb szerda éjjel a Twitteren jelentette be, hogy esélyeinek felmérése érdekében úgynevezett feltáró bizottságot hoz létre, ami általában a hivatalos elnökjelölt-aspiránsi bejelentést megelőző lépés szokott lenni az amerikai politikában. A testület létrehozása nyomán a politikus megkezdheti az adománygyűjtést és a puhatolózó országjárást.

Webb a bizottsága weboldalára feltöltött, 14 perces videoüzenetében egyebek között arról beszélt, hogy Amerika válaszúton áll, és hogy ő Vietnam harcmezőin megtanulta, válság idején világosan látó vezetésre van szükség.

A volt virginiai szenátor már hónapokkal ezelőtt megszellőztette terveit, és mint minden magát komolyan vevő elnökjelölt-aspiráns, megfordult Iowában és New Hampshire-ben is. Az előválasztási küzdelemben ugyanis ennek a két állam a lakói nyilvánítják ki elsőkként politikai akaratukat, azért a Fehér Házra pályázó politikusok igyekeznek idejekorán megismertetni magukat ott.

Webb ugyanakkor szakértők szerint egyértelműen esélytelen Clintonnal szemben a hivatalos demokrata elnökjelöltség megszerzésében.

A jelenlegi elnök pártjában a meglepetésszerűen felbukkant Webb és Clinton mellett Joe Biden alelnök, Martin O'Malley volt marylandi kormányzó és a független Bernie Sanders fontolgatja az indulást.

Üzenetében a 68 éves Jim Webb bírálta a politikai vezetőket, akik szerinte túl közel állnak a Wall Streethez, és óva intett a külföldi katonai kalandoktól. A politikus Ronald Reagan elnöksége alatt a Pentagonnak a haditengerészet ügyeiért felelős vezetője volt. 2006-ban a republikánus George Allen szenátort legyőzve, egy ciklusra jutott be a szövetségi felsőházba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.