Ukrán válság

Aki kirobbantotta a kelet-ukrajnai háborút

A donyecki szakadárok volt "védelmi minisztere" egy csütörtöki lapinterjúban elismerte, hogy ő és csapata nélkül nem fordult volna a szeparatista megmozdulás véres háborúba Kelet-Ukrajnában.

2014.11.20 20:05MTI
Fotó: archív

Igor Girkin orosz hírszerző ügynök - aki Sztrelkov néven vált ismertté előbb mint a donyecki szakadár fegyveresek parancsnoka, később, mint az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaság védelmi minisztere" - a kezdetektől vezető szerepet játszott az oroszbarát fegyveres szakadárok megszervezésében és irányításában. Augusztus közepén távozott a "védelmi miniszteri" posztról.

A Zavtra (Holnap) című orosz jobboldali radikális lapnak adott nyilatkozatában - amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett - úgy vélekedett, hogy ha csapatával együtt nem ment volna át Oroszországból Ukrajnába, a szeparatista megmozdulások Donyeck és Luhanszk megyékben éppúgy "elhaltak" volna, mint Odesszában és Harkivban.

"Néhány tucat embert megöltek, felgyújtottak, letartóztattak volna, és ezzel az egész véget is ért volna" - fogalmazott, utalva arra a május eleji incidensre, amikor Odesszában több tucatnyian vesztették életüket egy kigyulladt épületben, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

Girkin kijelentette, hogy ő nem katona, hanem "titkosszolgálati ember", és megerősítette, hogy valóban jelen vannak Kelet-Ukrajnában az orosz reguláris hadsereg katonái, ahogy azt Kijev állítja, Moszkva azonban váltig tagadja.

A szakadár vezető egy nemrég közölt korábbi interjújában elárulta, hogy 52 fős csapatával április elején lépte át az orosz-ukrán határt.

Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Girkin kegyvesztett lett Moszkvában, likvidálni készülnek őt, ezért tálal ki a sajtóban.

Az ENSZ hivatalos adatai szerint a féléve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már több mint négyezren vesztették életüket. A világszervezetnél azonban hozzáteszik, hogy a halálos áldozatok száma a valóságban ennél jóval több is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.