Virális kór

Ijesztően megugrott a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Aggodalomra ad okot, hogy az idei év első tíz hónapjában 208 embernél mutattak ki pozitív eredményt a laboratóriumi vizsgálatok.

2014.11.20 15:39MTI
freedigitalphotos/dream designs

A szerzett immunhiányos (AIDS) betegek száma hússzal emelkedett, kilenc beteg meghalt - közölte Vratislav Nemecek, a cseh nemzeti HIV/AIDS laboratórium vezetője csütörtökön egy prágai sajtótájékoztatón.

Tavaly 235 új HIV-fertőzött embert vettek nyilvántartásba, miközben 2012-ben 212 betegnél regisztrálták a fertőzést. A korábbi években az új HIV-fertőzöttek száma alacsonyabb volt, mint az idei első tíz hónapban.

"A Cseh Köztársaságban továbbra is alacsony a HIV-fertőzöttek száma, de a növekvő tendencia veszélyes és figyelni kell rá" - jelentette ki Nemecek. Leszögezte: szakértők úgy vélik, hogy a HIV-fertőzöttek száma valójában a regisztrált betegek duplája.

Csehországban hivatalosan 1985-től tartják nyilván a HIV-fertőzötteket.

1985 óta mintegy 23 millió HIV-tesztet végeztek el a közép-európai országban. Közülük 3,3 millió terhes nő is alávetette magát a vizsgálatnak. Saját kérésre mintegy 340 ezer embernél végezték el az immunhiányt okozó vírust kimutató tesztet.

Szakértők szerint Csehországban a lakosság - különösen a fiatalabb generációk - körében az utóbbi években jelentősen csökkent a HIV-fertőzéstől való félelem, s ennek egyik negatív következménye, hogy a fertőzöttek száma emelkedik.

Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot.

Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az utóbbi években szexuális téren nagyon visszaesett a csehek óvatossága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.