Merénylettől tartanak

Fokozott biztonsági intézkedések Ferenc pápa védelmében

Tovább erősítették a Ferenc pápát övező biztonsági intézkedéseket az Iszlám Állam terroristáinak merényleteitől tartva. Felmerült az egyházfő elköltöztetése is a vatikáni Szent Márta Házból.

2014.11.20 12:00MTI
freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, a pápai állam biztonsági szolgálata "magányos farkas", vagyis magányos terrorista merényletének kísérletétől tart, ezért tovább erősítették az egyházfőt eddig is védő biztonsági intézkedéseket.

Augusztus óta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveresei többször is megfenyegették a keresztényeket, a pápát és Róma városát. Az IÁ egyik októberi videofelvételén a Szent Péter tér közepén álló obeliszk látható, rajta - fotómontázzsal - a dzsihadisták zászlajával.

A Vatikánban senki sem felejtette, hogyan nyitott tüzet Ali Agca török terrorista II. János Pálra 1981. májusában a Szent Péter téren tartott audiencián. A vatikáni biztonságiak most is mindenekelőtt szabadtéri támadástól tartanak.

A Corriere della Sera értesülései szerint, a Vatikánban nem zárják ki, hogy a merénylők pilóta nélküli drónnal is próbálkozhatnának a Szent Péter téren. Aggodalom kíséri Ferenc pápa november 28-30. közötti törökországi látogatását is.

Bár ott Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a helyi hatóságok feladata lesz az egyházfő biztonságának garantálása, sajtóértesülések szerint azonban a vatikáni biztonsági szolgálat emberei már Törökországban vannak - ahogyan ez minden pápai út esetében történik.

A pápa biztonságát felügyelők feladatát maga Ferenc pápa nehezíti meg, akit még arra sem tudták rávenni, hogy páncélozott gépjárművet használjon. Köztudott, hogy Ferenc pápa minden biztonsági korlátozást nehezen visel, és nem hajlandó lemondani szokásairól - elsősorban arról, hogy közel menjen az emberekhez a legnagyobb tömegben is.

A pápa elvetette a biztonságiak tanácsolta költözködés lehetőségét is. A Vatikánban ugyanis túl érzékeny célpontnak tartják a pápai állam kapuihoz közeli, kevéssé védett Szent Márta Házat, melynek menzájára kívülről szállítják az ételt is. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem hajlandó a Vatikán belsejében található apostoli paloták pápai lakosztályába költözni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.